...

Moestuin beginnen

Wil je een eigen moestuin beginnen? Gewoon doen! Het maakt niet uit of je een een groot stuk grond tot je beschikking hebt of een balkon. En ook niet of je nu een ervaren tuinier bent of nog nooit een zaadje hebt geplant.

Iedereen kan een moestuinbak of moestuin beginnen. 

Deze hobby:

  • geeft je een uitdaging waar je weer nieuwe dingen in kunt ontdekken en leren;
  • biedt je een gezonde en duurzame voedselbron;
  • verbind je met de natuur;
  • geeft een gevoel van voldoening.
Moestuin beginnen

Klinkt goed toch? En dan is het ‘m een kwestie van een begin maken,  ondertussen heel veel leren en vooral genieten. Lees hieronder alles over hoe je een goede start maakt met je moestuin.

Inhoudsopgave

De beste plek om je moestuin te beginnen

Het succes van je moestuin begint met het kiezen van de juiste locatie. Zoek een plek in je tuin die voldoende zonlicht krijgt, bij voorkeur zes tot acht uur per dag. Zonlicht is essentieel voor de fotosynthese (yup, een woord dat je niet zo vaak hoort), waardoor de planten voedsel kunnen produceren. Zorg ook voor een plekje met beschutting tegen harde wind om de kwetsbare zaailingen te beschermen. Dit kun je meenemen in het plan voor je moestuin indeling. Daarnaast is niet alleen de plek belangrijk maar ook het doel. Denk goed na over wat je wilt gaan kweken en hoeveel ruimte je wilt gebruiken van je tuin. Je kunt ook gaan voor moestuinbakken op poten of op wieltjes in plaats van een complete moestuin. Wat je ook kiest, de plek én het doel is hetgeen waarmee je start.
Moestuinbak met sla

Plan je tuinlay-out

Een goede planning is belangrijk omdat het je succes op een goede opbrengst vergroot. Bekijk welke gewassen goed samen groeien en welke niet. Dit principe wordt ook wel combinatieteelt genoemd. Daarnaast kun je ook gewassen roteren. Rotatie van gewassen voorkomt opbouw van ziekten in de bodem en bevordert een gezonde groei. Gebruik rijen of verhoogde bedden om het beheer en de oogst te vergemakkelijken. Maak een tekening met de hand of digitaal als ontspannen extra project. Het geeft je inzicht en een doel om naartoe te werken.

Gewassen kiezen voor beginnende moestuin

Wanneer je aan een moestuin begint wil je natuurlijk dat het een succes wordt. Niets zo vervelend wanneer je werk voor niets is. (Al leer je dan wel weer maar dat terzijde). Wij adviseren de beginnende moestuinier om te starten met enkele gemakkelijk te kweken gewassen. Tomaten, sla, paprika’s, komkommers en kruiden zoals basilicum en peterselie zijn goede keuzes voor beginners. Ze gedijen goed bij verschillende temperaturen en vereisen niet al te veel onderhoud. Ben je al wat meer ervaren, dan wordt het interessant om je assortiment gewassen uit te breiden en jezelf wat extra uitdaging te geven. Wij hebben dit jaar weer een overzicht gemaakt van de beste moestuinzaden. Dit is inclusief totaal en combinatiepakketten. Ideaal!

Moestuin starten in goede bodem

Gezonde, vruchtbare grond is (uiteraard) de sleutel tot een bloeiende moestuin. Test de pH-waarde van de grond en voeg organische compost toe om de structuur en voedingsstoffen te verbeteren tijdens het aanleggen van je moestuin. Het regelmatig toevoegen van compost helpt bij het behoud van een evenwichtige bodem en bevordert de groei van gezonde gewassen

Moestuin compost

Je moestuin beginnen met zaaien en planten

Je kunt het hele jaar door beginnen met het zaaien en planten van je moestuin. Het is niet per se zo dat je alleen in maart kunt beginnen. Dit kan ook in april, mei, juni en zelfs in de herfst. Per seizoen zijn dit natuurlijk wel verschillende gewassen. Zo kun je in de winter beginnen met binnenshuis voorzaaien. Dit kan meehelpen bij een sterkte start voor je gewassen. Je hoeft je nooit te vervelen met een moestuin ;-). 

Wanneer je begint, volg dan de instructies op de zaadverpakkingen op zodat de de juiste zaaidiepte en plantafstand hanteert. Wanneer je binnenshuis hebt voorgezaaid, verplant je de zaailingen naar buiten wanneer ze voldoende gegroeid zijn en er geen vorst meer wordt verwacht. Wil je graag beginnen? En weet je niet helemaal hoe en wat? Het is ook erg handig om een zaaiagenda, moestuinplanner of zaaikalender te gebruiken, deze geven je een duidelijk overzicht wanneer je met welk zaad aan de slag moet. 

Water geven en onderhoud

Water is (uiteraard) van levensbelang voor je moestuin. Geef de planten regelmatig water, bij voorkeur in de vroege ochtend of late namiddag om verdamping te minimaliseren. Vermijd wateroverlast, want te veel water kan wortelrot veroorzaken. Daarnaast is het belangrijk om onkruid regelmatig te verwijderen en je gewassen te beschermen tegen plagen en ziekten. Het onderhouden van je moestuin kan erg tijdrovend zijn, vooral bij grotere oppervlakken. Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. De een vindt bijvoorbeeld onkruid verwijderen ontspannend, een ander gaat er gewoon wat minder lekker op. Gebruik dan bijvoorbeeld worteldoek om de onkruiddruk te minimaliseren. Doe wat voor jou werkt, zolang jij maar plezier beleeft.

Moestuin beginnen met planten

Benodigde gereedschappen voor starten moestuin

Om te starten met je moestuin heb je een aantal basisgereedschappen nodig. Deze kun je natuurlijk altijd nog aanvullen wanneer je erachter komt dat je toch nog iets extra’s nodig hebt. We maken een lijstje van de 10 meest gangbare moestuin gereedschappen:

  1. Schoffel of hark: Gebruik deze voor het losmaken van de grond, het verwijderen van onkruid en het egaliseren van de bodem.

  2. Spaten of schop: Nuttig voor het omspitten van de grond en het graven van plantgaten.

  3. Hark: Gebruik deze om de grond fijn te maken, te egaliseren en om onkruid te verwijderen.

  4. Gieter of slang: Om je planten regelmatig water te geven.

  5. Handschepje: Handig voor het planten van zaailingen en kleine planten.

  6. Tuinhandschoenen: Beschermen je handen tegen vuil, stekels en andere mogelijke irritaties.

  7. Tuingereedschapset: Een set met basisgereedschappen zoals een handhark, handvork en handwieder.

  8. Kruiwagen: Om mest, compost, planten en andere benodigdheden te verplaatsen.

  9. Touw en stokken: Voor het markeren van rijen en plantgebieden

  10. Tuinschaar of snoeischaar: Voor het snoeien van planten en het oogsten van groenten en fruit.

Oogsten en genieten van je moestuin

Na een goed begin, met misschien wat tegenslagen en leermomenten, is dan het moment van de waarheid is aangebroken – het oogsten van je eigen geteelde groenten! Pluk de gewassen wanneer ze rijp zijn en geniet van de smaak van vers geplukte producten. Je zult versteld staan van het heerlijke verschil tussen zelfgekweekte en in de winkel gekochte groenten. Daarnaast zul je ook trots zijn en is het ook erg leuk om je eigen voedseloogst of zelf geplukte bos bloemen cadeau te doen.

Wil je nóg meer lezen over het beginnen van een moestuin? Dan is het nieuwe boek van Bobbi Eden een musthave voor het nieuwe moestuinseizoen. Het boek is laagdrempelig en vol met humor. Daar houden we van.

Hoe begin je een moestuin

15,00
Laatst bijgewerkt op: 15 september 2024 03:31

Veelgestelde vragen

Voordat je gaat beginnen wil je natuurlijk weten of het aanleggen van een moestuin moeilijk is of dat het veel werk is. Dat snappen we, daarom zetten we hier de meest gestelde beginnersvragen op een rij.

Hoe maak ik een makkelijke moestuin?

Begin klein. Hoe logisch het ook klinkt, vaak willen beginnende moestuinierders meteen all-in gaan. Het is echter zo dat je, je echt kan verkijken op de hoeveelheid werk. Om je moestuin makkelijk en leuk te houden kun je het beste beginnen met een stuk van 2 x 2 meter en dit steeds meer uitbouwen. Kies daarnaast voor makkelijk te kweken gewassen zoals tomaten, sla, komkommers, courgette, paprika en basilicum. Deze hebben doorgaans minder zorg nodig.

Kost het tuinieren veel werk?

Een moestuin kan best wat werk zijn, maar dat hoeft niet. Het hangt allemaal af van hoe groot je ‘m maakt, wat je wilt kweken en hoeveel tijd je eraan kunt besteden. Als je het simpel wilt houden, kun je met een kleine tuin beginnen of zelfs wat potten en bakken gebruiken. Je moet wel regelmatig water geven, onkruid verwijderen, mest gebruiken en in de gaten houden of er geen beestjes of ziektes je planten aanvallen. In het voorjaar en de zomer kan het soms flink aanpoten zijn, maar in de herfst en winter is het meestal wat rustiger. Als je wat ervaring opdoet, wordt het allemaal wat makkelijker omdat je leert hoe je problemen kunt voorkomen. Er zijn ook handige trucjes, zoals automatische sproeisystemen en mulch om het onkruid te verminderen. Dus, je kunt je moestuin zo eenvoudig of uitgebreid maken als je wilt, zolang je maar rekening houdt met hoeveel tijd je eraan kunt besteden.

Is het moeilijk om mee te beginnen?

Hier kunnen we heel kort in zijn. Nee, een moestuin is niet moeilijk. Er is immers zoveel kennis op dit gebied te vinden en daarnaast kun je het zo moeilijk maken als je zelf wil. Toch jezelf uitdagen? Dan is het misschien wél moeilijk, maar dan kies je daarvoor. En dan is het ook helemaal dikke prima!

Is een moestuin duurzaam?

Natuurlijk! Een moestuin kan best duurzaam zijn als je een paar milieuvriendelijke trucjes gebruikt. Dat betekent dat je gewassen kweekt die van nature in jouw omgeving en in het juiste seizoen groeien. Ook is het slim om organische meststoffen en bestrijdingsmiddelen te gebruiken in plaats van die nare chemicaliën. Gooi je keukenafval en tuinafval niet zomaar weg, maar maak er compost van voor je tuin. Verstandig omgaan met water, zoals met druppelirrigatie en regenwateropvang, helpt ook. En vergeet niet om verschillende soorten planten te kweken en wat bijen en vlinders aan te trekken, dat is goed voor de biodiversiteit. En het mooie is dat een moestuin je meer zelfvoorzienend kan maken, wat betekent dat je minder afhankelijk bent van dingen die je in de winkel koopt. Het is ook een toffe kans om wat te leren over milieubewuste praktijken. Het is dus allemaal aan jou – met een paar slimme keuzes en inspanningen kun je je moestuin behoorlijk duurzaam maken.

Waar moet ik op letten wanneer ik begin?

Het leerproces voor een moestuin kán (hoeft niet) wat voeten in de aarde hebben. Met deze tips kom je al een heel eind.

  • Bedenk welke groenten je wilt kweken en hoeveel ruimte ze nodig hebben.
  • Plantafstanden zijn belangrijk om te voorkomen dat je planten te dicht op elkaar staan.
  • Natuurlijk moet je regelmatig water geven zodat je groene vrienden niet uitdrogen.
  • Let ook op onkruid en haal dat weg zodat het je groenten niet verstikt.
  • Af en toe een beetje mest kan je planten helpen groeien, maar overdrijf niet. Te veel kan schadelijk zijn.
  • Blijf alert op insectenplagen en ziekten, en grijp in als dat nodig is.
  • Oogst je groenten op het juiste moment voor de beste smaak.
Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.