Geschreven door:

Het beste moment om wilde bloemen te zaaien

wanneer wilde bloemen zaaien
Leestijd: 7 minuten

Laatste update 8 mei 2024

Wilde bloemen..ze hebben de afgelopen jaren steeds meer aan populariteit gewonnen. Hoe geweldig is het om een zee van bloemen te hebben in je moestuin of eigen tuin om te ruiken, te voelen en te plukken. Naast dat het natuurlijk ontzettend goed is voor de biodiversiteit worden we er gewoon gelukkig van. Toch? Ik wel in ieder geval. Maar, timing is alles en jij wilt graag weten wanneer je het beste je wilde bloemen kunt zaaien. 

Ik vind het zelf altijd makkelijk om te weten wanneer ik welke soort kan zaaien. In principe staat op elke verpakking wel wanneer je kunt zaaien maar dit komt je misschien niet altijd uit. Ik geef je daarom een overzicht per kwartaal. 

Daarnaast kun je er vanuit gaan dat je de meest gangbare wilde bloemen pakketten kunt zaaien van maart – mei.

Buzzy Gemengde Wilde Bloemen Zaden Voor Zeker 125m2

★★★★★
29,97
Laatst bijgewerkt op: 15 mei 2024 23:15

Januari – maart

Tijdens de grauwe, grijze maanden kun je jouw tuin al voorbereiden op veel kleur. De volgende soorten wilde bloemen kun je tijdens deze maanden al zaaien:

Klaproos (Papaver rhoeas): Deze charmante rode bloemen kunnen vanaf januari tot maart worden gezaaid voor een prachtige zomertuin vol met felrode bloemen die een opvallend contrast vormen met het groen.

Korenbloem (Centaurea cyanus): Korenbloemen zijn bekend om hun levendige blauwe kleur en kunnen vanaf februari tot maart worden gezaaid. Ze bloeien vaak in de zomer en trekken tal van bestuivers aan.

Goudsbloem (Calendula officinalis): Deze zonnige bloemen kunnen vanaf januari tot maart worden gezaaid. Goudsbloemen zijn niet alleen mooi, maar hebben ook geneeskrachtige eigenschappen en trekken nuttige insecten aan naar je tuin.

Smeerwortel (Symphytum officinale): Smeerwortel kan vanaf januari tot maart worden gezaaid. Met hun hangende, paarse bloemen voegen ze een vleugje wildheid toe aan elke tuin en trekken ze bestuivers aan zoals bijen en hommels.

Wilde Peen (Daucus carota): Wilde peen kan vanaf februari tot maart worden gezaaid. Deze delicate witte bloemen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar trekken ook nuttige insecten aan die helpen bij de bestuiving.

Wilde Marjolein (Origanum vulgare): Wilde marjolein kan vanaf januari tot maart worden gezaaid. Deze kruidachtige plant heeft kleine, roze bloemen die vlinders en bijen aantrekken en een heerlijk aroma verspreiden.

wilde bloemen zaaien in de winter klaproos

April – juni

Yes! Het voorjaar doet zijn intrede, zo fijn. En nu kun je echt helemaal los met het zaaien van wilde bloemen. Dit is toch wel de beste tijd om dit te doen en zoals gezegd is dit de tijd om de meest gangbare pakketten te zaaien.

Margriet (Leucanthemum vulgare): Deze charmante bloemen met hun witte bloemblaadjes en gele hartjes zijn perfect voor het opvrolijken van een zomerse tuin.

Klaproos (Papaver rhoeas): Klaprozen, met hun levendige rode kleur, zijn symbolen van de zomer en kunnen in deze periode worden gezaaid voor een prachtige bloei later in het seizoen.

Goudsbloem (Calendula officinalis): Goudsbloemen zijn zonnige toevoegingen aan elke tuin. Ze zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar hebben ook geneeskrachtige eigenschappen.

Korenbloem (Centaurea cyanus): Met hun helderblauwe bloemen voegen korenbloemen een vleugje kleur toe aan elke tuin en trekken ze bestuivers aan zoals bijen en vlinders.

Kaasjeskruid (Malva sylvestris): Deze meerjarige plant produceert prachtige, paarse bloemen die een wilde uitstraling geven aan bloembedden en borders.

Knoopkruid (Centaurea jacea): Knoopkruid heeft kleine, paarse bloemen die in groepen bij elkaar zitten en een speels accent geven aan elke tuin.

Wilde Ridderspoor (Consolida regalis): Deze kleurrijke bloemen, in tinten van blauw, paars en roze, zijn een genot om naar te kijken en trekken tal van bestuivers aan.

Veldsalie (Salvia pratensis): Met hun diepblauwe bloemen zijn veldsalieplanten prachtige toevoegingen aan een zomerse bloementuin en trekken ze ook vlinders aan.

Duizendblad (Achillea millefolium): Duizendblad produceert prachtige, witte bloemen die een delicaat accent toevoegen aan bloembedden en bloemenweiden.

Wilde Cichorei (Cichorium intybus): Deze plant heeft prachtige, lichtblauwe bloemen die een vleugje kleur toevoegen aan een wilde bloementuin en aantrekkelijk zijn voor bijen.

Teunisbloem (Oenothera biennis): Teunisbloemen openen ’s avonds hun gele bloemen en voegen een vleugje mysterie toe aan de tuin. Ze trekken ook nachtvlinders aan.

Beemdkroon (Knautia arvensis): Beemdkroon heeft kleine, paarse bloemen die een natuurlijke uitstraling geven aan bloembedden en geschikt zijn voor zonnige borders.

wilde bloemen zaaien voorjaar margriet

Juli – september 

Ook tijdens deze maanden zijn er nog genoeg wilde bloemen soorten om te zaaien. 

Korenbloem (Centaurea cyanus): Korenbloemen kunnen nog steeds worden gezaaid in juli voor een late zomerbloei. Hun helderblauwe bloemen voegen een vleugje kleur toe aan elke tuin.

Margriet (Leucanthemum vulgare): Margrieten zijn perfect voor de zomer- en nazomertuin. Zaai ze in juli voor een bloei die tot in de herfst kan aanhouden.

Duizendblad (Achillea millefolium): Deze prachtige plant met witte bloemen is geschikt voor de late zomer. Zaai duizendblad in juli of augustus voor een mooie toevoeging aan je tuin.
Wilde Peen (Daucus carota): Wilde peen is een inheemse plant met prachtige, witte bloemschermen. Zaai ze in juli of augustus voor bloei in de nazomer.

Wilde Cichorei (Cichorium intybus): Deze plant met helderblauwe bloemen is perfect voor de late zomer- en herfsttuin. Zaai wilde cichorei in juli voor een kleurrijke toevoeging aan je tuin.
Teunisbloem (Oenothera biennis): Teunisbloemen openen hun gele bloemen ’s avonds en zijn perfect voor de nazomer. Zaai ze in juli of augustus voor bloei later in het seizoen.

Beemdkroon (Knautia arvensis): Beemdkroon heeft kleine, paarse bloemen die perfect zijn voor de nazomer. Zaai ze in juli voor een kleurrijke toevoeging aan je tuin.

Wilde Ridderspoor (Consolida regalis): Deze kleurrijke bloemen, in tinten van blauw, paars en roze, zijn ideaal voor de nazomer. Zaai ze in juli of augustus voor een prachtige bloei.

Kamille (Matricaria chamomilla): Kamille is een kruid met delicate witte bloemen en een heerlijke geur. Zaai ze in juli voor een bloei die tot in de herfst kan aanhouden.

Kaasjeskruid (Malva sylvestris): Kaasjeskruid heeft prachtige, paarse bloemen en is perfect voor de nazomer. Zaai ze in juli voor een kleurrijke toevoeging aan je tuin.

Klaproos (Papaver rhoeas): Hoewel ze traditioneel in het voorjaar worden gezaaid, kunnen klaprozen ook in juli worden gezaaid voor een late zomerbloei.

Goudsbloem (Calendula officinalis): Goudsbloemen kunnen nog steeds worden gezaaid in juli voor een bloei die tot in de herfst kan aanhouden. Hun heldere kleuren voegen een vleugje vrolijkheid toe aan elke tuin.

wanneer wilde bloemen zaaien tip zomer korenbloem

Oktober – december

We sluiten het jaar af maar ook tijdens deze periode kun je alweer voorbereiden op een kleurrijke bloemenpracht. Je kunt de volgende wilde bloemen zaaien tijdens deze natte en koude maanden:

Wilde Marjolein (Origanum vulgare): Wilde marjolein kan in oktober worden gezaaid voor een bloei in de volgende zomer. Deze plant heeft kleine, roze bloemen die vlinders en bijen aantrekken en een heerlijk aroma verspreiden.

Smeerwortel (Symphytum officinale): Smeerwortel kan in oktober worden gezaaid. Met hun hangende, paarse bloemen voegen ze een vleugje wildheid toe aan elke tuin en trekken ze bestuivers aan zoals bijen en hommels.

Wilde Reseda (Reseda lutea): Deze plant met kleine, gele bloemen kan in oktober worden gezaaid voor bloei in de volgende zomer. Wilde reseda voegt een vleugje kleur toe aan bloembedden en borders.

Veldsalie (Salvia pratensis): Veldsalie kan in oktober worden gezaaid voor bloei in de volgende zomer. Met hun diepblauwe bloemen zijn veldsalieplanten prachtige toevoegingen aan een zomerse bloementuin en trekken ze ook vlinders aan.

Beemdkroon (Knautia arvensis): Beemdkroon kan in oktober worden gezaaid. Deze plant heeft kleine, paarse bloemen die een natuurlijke uitstraling geven aan bloembedden en geschikt zijn voor zonnige borders.

Duizendblad (Achillea millefolium): Duizendblad kan in oktober worden gezaaid voor bloei in de volgende zomer. Deze prachtige plant met witte bloemen is geschikt voor de late zomer.

Korenbloem (Centaurea cyanus): Korenbloemen kunnen in oktober worden gezaaid voor een vroege bloei in het volgende voorjaar. Hun helderblauwe bloemen voegen een vleugje kleur toe aan elke tuin.

Kaasjeskruid (Malva sylvestris): Kaasjeskruid kan in oktober worden gezaaid. Deze meerjarige plant produceert prachtige, paarse bloemen die een wilde uitstraling geven aan bloembedden en borders.

Wilde Cichorei (Cichorium intybus): Deze plant met helderblauwe bloemen kan in oktober worden gezaaid voor een bloei in de volgende zomer. Wilde cichorei voegt een vleugje kleur toe aan een wilde bloementuin.

Teunisbloem (Oenothera biennis): Teunisbloemen kunnen in oktober worden gezaaid. Deze plant opent ’s avonds haar gele bloemen en is perfect voor de nazomer.

Bijvoet (Artemisia vulgaris): Bijvoet kan in oktober worden gezaaid. Deze plant heeft zilvergrijze bladeren en kleine, gele bloemen die een uniek accent toevoegen aan elke tuin.

Wilde Peen (Daucus carota): Wilde peen kan in oktober worden gezaaid voor bloei in de volgende zomer. Deze delicate witte bloemen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar trekken ook nuttige insecten aan.

 

Zo zie je maar, je kunt het hele jaar rond wilde bloemen zaaien. Wil je weten hoe je veldboemen het beste kunt zaaien? Bekijk dan dit informatieve filmpje.

Deel deze wortel wijsheid:
Pinterest
Facebook
WhatsApp