Geschreven door:

10 makkelijke groenten voor in je moestuin

Makkelijke moestuin groenten tips
Leestijd: 4 minuten

Laatste update 29 februari 2024

Als startende tuinier wil je natuurlijk makkelijke groenten voor in je moestuin. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden voor je om direct van start te gaan. Je leest hier hoe je 10 makkelijke gewassen kunt kweken, zelfs als je nog nooit een moestuin hebt gehad. 

Inhoudsopgave

Tomaat is een makkelijke groente

Tomaten zijn mega-eenvoudig om mee te starten als makkelijke groenten voor in je beginnende moestuin. Ze houden van de zon, dus zorg ervoor dat ze minstens 6-8 uur zon per dag krijgen. Geef ze regelmatig water, vooral als het droog is, en ze zijn blij. Ze hebben niet veel ruimte nodig, dus zelfs als je een kleine tuin hebt, kun je ze in potten kweken. Sommige soorten hebben soms wat hulp nodig om rechtop te blijven. Denk aan tomatenkooien of stokken om hun takken te ondersteunen. Er zijn zoveel soorten, van kerstomaatjes tot grote vleestomaten. Je kunt ze gebruiken voor salades, sauzen, en zelfs tomatensap! Tip: knijp voorzichtig in de tomaten om te zien of ze rijp zijn. Als ze een beetje meeveren, zijn ze klaar om te plukken.

Sla als makkelijk gewas in je moestuin

Sla is een van de meest dankbare gewassen om te kweken, vooral voor beginners. Het groeit snel en is niet veeleisend. Het houdt van de zon, maar kan ook in de schaduw gedijen. Je kunt beginnen met je gekochte zaadjes direct in de grond te planten of beginnen met zaailingen als je een voorsprong wilt. Zaailingen zijn jonge planten die je kant en klaar kunt kopen. Je kunt verschillende soorten sla proberen, zoals ijsbergsla, kropsla, of rucola. Het beste deel? Je kunt sla meerdere keren oogsten. Trek gewoon de buitenste bladeren af en laat de rest doorgroeien. 

Basilicum voor in je moestuinbak

Basilicum is een geurig kruid dat een zonnige plek en regelmatig water nodig heeft. En, uhm, ja, dat is het. Supermakkelijk voor in een pot, in je tuin of in een moestuinbak. Heerlijk om smaak toe te voegen aan pasta, pizza, of salades. En raad eens? Het houdt sommige vervelende tuinbeestjes op afstand. Dus het is een win-win.

Radijs voor snel gemak

Radijsjes zijn een van de snelst groeiende gewassen in de moestuin en zijn een perfecte keuze voor ongeduldige tuiniers. Ze hebben weinig ruimte nodig en kunnen zelfs in kleine containers worden gekweekt. Perfect als makkelijke groenten voor in jouw moestuin. Plant de zaden direct in de grond, geef ze regelmatig water en je kunt binnen twee tot vier weken na het zaaien al genieten van je knapperige radijsjes. Ze voegen een aangename pittige smaak toe aan salades of kunnen gewoon als gezonde snacks worden gegeten.

Snijbiet is gemakkelijk te kweken

Snijbiet is een bladgroente die lijkt op spinazie maar veel gemakkelijker te kweken is in jouw moestuin. Het gedijt goed in de zon of halfschaduw en vereist weinig onderhoud. Het houdt van zon, maar kan ook in halfschaduw groeien. Je hebt er bijna geen omkijken naar. Snijbiet heeft kleurrijke stelen en bladeren die je kunt gebruiken in allerlei gerechten, van salades tot stoofschotels. Een bijkomend voordeel is dat je het gedurende het seizoen meerdere keren kunt oogsten door gewoon de buitenste bladeren af te snijden en de plant te laten groeien.

Paprika is niet moeilijk

Paprika’s zijn niet veeleisend. Ze willen gewoon wat zon en wat water. Paprika’s zijn er in verschillende kleuren, zoals groen, rood, geel en oranje, en variëren van mild tot heet. Je kunt ze rauw eten, geroosterd, gevuld of toegevoegd aan diverse gerechten voor extra smaak en kleur. Pluk je paprika zodra ze rijp zijn. Hoe langer je wacht, hoe zoeter ze worden.

Komkommers groeien verticaal

Komkommers zijn dorstige klimplanten die van veel zonlicht houden. Ze groeien het best wanneer ze verticaal worden geteeld, bijvoorbeeld op een trellis, hek of klimrek. Zorg voor voldoende water, want komkommers hebben vocht nodig om sappige en smakelijke vruchten te produceren. Perfect voor frisse salades, gezond tussendoortje of om augurken van te maken. 

Courgette is een veelzijdige groente

Courgetteplanten zijn behoorlijk productief. Ze hebben ruimte en zon nodig, maar dan kun je ook heel wat courgettes verwachten. Wees voorbereid op regelmatig oogsten, want ze groeien snel. Je kunt ze grillen, bakken, stoven, of zelfs invriezen voor later gebruik.

Peterselie: simpel en fris

Peterselie is een simpel kruid. Zet ‘m in de halfschaduw en zorg dat de grond vochtig blijft. Begin met het oogsten van peterselie zodra de bladeren groot genoeg zijn. Knip de buitenste bladeren af en laat de binnenste bladeren zitten om door te kunnen groeien. Je kunt krulpeterselie of platte peterselie kweken, afhankelijk van je smaak. Voeg het toe aan soepen, sauzen, en salades voor een frisse smaak.

Sperziebonen zijn makkelijk in de zon

Sperziebonen zijn relatief gemakkelijk te kweken en hebben niet veel verzorging nodig. Ze hebben wel volle zon nodig en je moet ze goed water blijven geven. Deze bonen kunnen zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt en bieden een overvloed aan knapperige peulen. Ze kunnen worden gestoomd, gekookt, geroerbakt of zelfs ingevroren om laten alsnog op te eten.

Dit waren 10 makkelijke groenten voor in je moestuinbak. Wij helpen je graag met nog meer tips.

Deel deze wortel wijsheid:
Pinterest
Facebook
WhatsApp