Geschreven door:

Moestuin grond, het belangrijkste in je moestuin

moestuin grond
Leestijd: 4 minuten

Laatste update 10 mei 2024

Moestuin grond is het állerbelangrijkste onderdeel van je moestuin. Als je die niet op orde hebt sta je misschien wel een heel seizoen voor niets je best te doen. En uiteindelijk doen we het voor een goede oogst en veel moestuinplezier. Verdiep je daarom goed in bodemgezondheid en welke voeding de gewassen die jij hebt uitgekozen nodig hebben. In dit overzicht laat ik je de hoogst beoordeelde moestuin grond en bemesting zien. Ze hebben allemaal 4 tot 5 sterren reviews. 

Voeg daarnaast regelmatig organisch materiaal toe zoals compost, bladmulch of mest. Dit voedt niet alleen de planten, maar bevorderd ook het bodemleven.

ECOstyle  Moestuin Organische Meststof

Moestuin A-Z zorgt voor heerlijke groenten en kruiden uit eigen tuin. Deze organische meststof is verrijkt met een unieke mix van micro-organismen voor een gezonde bodem en verbeterde smaak. Moestuin-AZ voedt de bodem 120 dagen lang, is plantaardig en resulteert in een rijke oogst. Gebruik het door de mestkorrels gelijkmatig te verdelen, regelmatig water te geven en jaarlijks kalk toe te voegen.

Pokon Bio Moestuin grond voor sterke en gezonde planten

Met Pokon Bio Moestuingrond geef je jouw moestuin de perfecte start voor gezonde planten. Speciaal ontworpen voor groenten, fruit en kruiden. Deze grond biedt tot 100 dagen voeding, waardoor jouw gewassen optimaal kunnen groeien. De unieke samenstelling, met gecertificeerde gemalen houtvezel, bevordert een gezond bodemleven en verbetert de groei van je planten.

 1. Speciaal ontwikkeld voor jouw kruiden, groenten en fruit.
 2. Biedt tot 100 dagen voeding voor sterke planten.
 3. Te gebruiken als bodemverbeteraar en aanplantgrond.

Gebruik Pokon Bio Moestuin grond als volgt:

 • Voor bodemverbetering: Meng de grond met de bovenlaag door licht te harken of te spitten.
 • Bij moestuinaanleg: Breng de grond aan vóór het spitten en strooi tussen de gewassen.
 • Bij het inplanten van struiken: Meng de grond met de aanwezige grond en vul het plantgat.

Goede tuinaarde met Perliet van Pokon

Met Pokon Perliet creëer je een luchtige en ideale omgeving voor wortelontwikkeling! Dit natuurlijke gesteente, gepoft bij hoge temperaturen, behoudt water en zuurstof voor gezonde planten.

Pokon Perliet kan op verschillende manieren worden gebruikt: het maakt potgrond lichter en luchtiger voor betere groei, en kan dienen als drainage laag om overtollig water te voorkomen. Perfect ook voor het onderhouden van je moestuin.

De voordelen van Pokon Perliet:

 1. Speciaal ontwikkeld voor drainage en wortelontwikkeling.
 2. Lichtgewicht en luchtig voor optimale groei.
 3. Gemaakt van 100% natuurlijk vulkanisch gesteente.
 

Hoe te gebruiken:

 • Meng met potgrond: Meng 1 deel perliet met 3-4 delen potgrond voor een luchtige mix.
 • Drainage: Voeg een laag perliet toe onderin de pot om de waterhuishouding te verbeteren.

Veenmos voor hydrocultuur

Dit kant-en-klare Sphagnum mos, een natuurproduct met lange stukjes (5-15cm), biedt een groot watervasthoudend vermogen en ventilatie voor verschillende toepassingen zoals hydrocultuur, terrarium mix, valse bodemlagen en stekmedia.

Het mos is lokaal geoogst, gebruiksklaar en licht vochtig, beschikbaar in handige 3L zakken en grotere 36L netten. Hoewel het een uitstekende keuze is voor stekken door zijn vochtvasthoudende en luchtige eigenschappen, bevat sphagnum mos geen voedingsstoffen voor planten, en we benadrukken de duurzaamheid van ons geoogste sphagnum, waarbij regeneratie de hoogste prioriteit heeft.

Moestuin grond met perliet en kokos

Cellmax Coco/Perliet Mix, met 70% hoogwaardige kokos en 30% fijne perliet, biedt een uitstekend substraat voor het kweken van diverse planten, dankzij de optimale luchtigheid en drainage. Het mengsel is economisch en milieuvriendelijk, bespaart water en biedt een goede basis voor jonge planten zonder toegevoegde voedingsstoffen.

Geproduceerd onder het RHP keurmerk voor de tuinbouw, is het veilig en effectief te gebruiken als potgrond of toegevoegd aan andere mengsels. Voor potten, vul 2/3 met het mengsel, plaats de plant, vul aan en druk zacht aan; voor hergebruik, voeg Allzymes toe voor het verwijderen van organisch materiaal.

Zaaien en stekken met deze moestuingrond

DCM Zaaien & Stekken, met een extra fijne textuur en een optimaal evenwicht tussen lucht en vocht, bevordert de snelle inworteling en kieming van zaden en stekken. Dit kant-en-klare substraat is perfect voor het vullen van zaaibakjes in het vroege voorjaar, geschikt voor een breed scala aan groenten, kruiden en planten. Met een organische bemesting die 100 dagen lang geleidelijk wordt afgegeven, zorgt DCM Potgrond Zaaien & Stekken voor een gezonde groei van jonge zaailingen zonder inkrimping, dankzij hoogwaardige veensoorten en toegevoegde lavakorrels.

Moestuin grond met hoge beoordeling

Dankzij reviews kunnen we tegenwoordig via het internet ook de juiste keuzes maken. Ik heb op Bol.com gezocht naar de tuinaarde met de hoogste reviews omdat het mijn missie is om iedereen meer moestuinplezier te laten beleven. Wanneer je geen irritatie hebt “omdat er maar niks gebeurt” met je zaailingen denk ik dat dit al meer dan geslaagd is. Ik laat je nog 3 soorten zien die ook een plekje mogen hebben in dit overzicht. 

Begin je moestuin met een goede bodem van de juiste grondsoort. Wil je weten hoe je dit nu stap voor stap doet bekijk dan dit uitgebreide filmpje. Ik hoop je goed geholpen te hebben met het aanleggen van jouw moestuintje om buiten lekker met je groene vingers aan de slag te gaan. 

Veelgestelde vragen

Wat is de beste grond voor een moestuin?

De beste grond voor een moestuin is eigenlijk een mix van goede, losse aarde die veel voedingsstoffen heeft. Je kunt een combinatie van organische compost, wat turf en bijvoorbeeld een beetje vermiculiet of perliet gebruiken. Dat helpt om het vocht vast te houden en de grond lekker luchtig te houden. De samenstelling is geheel afhankelijk van wat je wilt kweken. Vergeet niet af en toe de pH-waarde te checken en aan te passen als dat nodig is. Als je regelmatig organisch materiaal toevoegt, blijft je grond gezond en blij, en dat betekent meer groenten in je moestuin!

Kun je voor je moestuin ook potgrond gebruiken?

Je kunt voor je moestuin ook potgrond gebruiken maar het is beter om speciale potgrond voor de moestuin aan te schaffen. Hiermee verhoog je de kans op een succesvolle oogst.

 

Hoe maak je, je moestuin grond klaar

Je kunt je moestuin grond op de volgende manier klaarmaken voor een nieuw seizoen:

 • Als het nodig is, onkruid en oude plantresten verwijderen;
 • Daarna grondig de bovenste laag (10 cm) omspitten. Dit is dus hoe diep je de grond voor je moestuin moet maken;
 • Nieuwe moestuin grond gelijkmatig over de oude grond verdelen;
 • Vervolgens goed mengen met de oude grond door opnieuw te spitten.
Deel deze wortel wijsheid:
Pinterest
Facebook
WhatsApp