Geschreven door:

In 7 stappen je tuinkas inrichten

tuinkas inrichten
Leestijd: 4 minuten

Laatste update 1 maart 2024

Bij het inrichten van je tuinkas is het praktisch om zoveel mogelijk gebruik te maken van de ruimte. Dit ligt er natuurlijk wel een beetje aan wat het doel is van je tuinkas. Wil je zoveel mogelijk gewassen verbouwen, dan is het handig om de hoogte in te werken. Is het je bedoeling om alle gewassen in de grond te kweken dan is je inrichting weer anders. Hier zijn zeven praktische stappen om je tuinkas efficiënt in te richten.

Inhoudsopgave

Stap 1. Je tuinkas inrichten met plantenbedden

De inrichting van van tuinkas begint met het plannen van gewassen die je wilt gaan kweken. Leg plantenbedden aan en houd rekening met de hoeveelheid vierkante meter die je nodig hebt voor alle soorten gewassen die je wenst. Wanneer je jouw hobbykas plaatst, zorg dan voor een juiste ligging zodat je maximaal gebruik maakt van het zonlicht. Richt de plantenbedden bij voorkeur uit van noord naar zuid voor gelijkmatige belichting. Wil je niet in de directe grond werken? Kies dan voor verhoogde moestuinbakken. Het verhoogde ontwerp maakt het tuinieren makkelijker en voorkomt wateroverlast zoals we die tegenwoordig goed kennen in ons kikkerlandje. 

Stap 2. Tuinkas inrichting met kweektafels en potten

Plaats kweektafels en potten in je tuinkas. Kweektafels kunnen worden aangepast aan de hoogte die het beste past bij jouw comfort en het type planten dat je verbouwt. Kies potten die voldoende drainagegaten hebben om overtollig water af te voeren en zorg ervoor dat ze groot genoeg zijn voor de wortelgroei van je planten. Met potten in je tuinkas kun je vaak afwisselen qua gewassen , dit maakt het kweken van je gewassen extra flexibel en leuk!

Stap 3. Breng een druppelirrigatiesysteem aan 

Een goed doordacht irrigatiesysteem is erg handig in je tuinkas. Voor slechts een paar tientjes maak je het jezelf gemakkelijk en kun je zelf gerust op vakantie of een weekendje weg zonder dat je gewassen er zielig bij gaan hangen.  Een druppelirrigatiesysteem verminderd waterverspilling omdat het water nauwkeurig wordt gedoseerd naar de planten die het nodig hebben. Dit systeem draagt ook bij aan geoptimaliseerd waterbeheer, waardoor de kans op schimmelvorming en ziekteverspreiding verminderd. Doordat de bladeren droger blijven loop je minder risico op bladverbranding. Je kunt ook gebruik maken van een algemeen irrigatiesysteem. Het is maar net waar jouw voorkeuren liggen.

Stap 4. De tuinkas inrichten met schappen en ophangsystemen

Vergroot de verticale ruimte in je tuinkas door gebruik te maken van schappen en ophangsystemen. Plaats schappen langs de wanden om extra kweekruimte te creëren voor kleinere planten of startende zaailingen. Ophangsystemen zoals verticale kruidentuinen zijn ideaal voor het laten groeien van klimplanten zoals tomaten of bijvoorbeeld voor aardbeien. 

Zorg ervoor dat de schappen stevig zijn en het gewicht van je planten kunnen dragen. Let bij de aanschaf op dat de materialen ook bestand moeten zijn tegen het vocht in de kas. 

Houd daarnaast bij het plaatsen van schappen rekening met de ligging van de kas en het zonlicht. Hierdoor voorkom je dat schaduw ontstaat op lagere planten. 

Naast de functionele voordelen bieden schappen en ophangsystemen de mogelijkheid om je tuinkas te decoreren en te personaliseren. Voeg decoratieve elementen toe, zoals potten met bloemen, kruiden of decoratieve lampjes aan de ophangsystemen. Hierdoor is je kas niet alleen functioneel maar ook een gezellige ruimte om in te werken.

Stap 5. Een werkbank in je tuinkas indeling 

Een werkbank is een praktische toevoeging aan je tuinkas. Het biedt niet alleen een handige plek om potgrond, gereedschap en andere benodigdheden op te slaan, maar het dient ook als een handige werkruimte voor het verpotten van planten en andere tuinklussen.

Stap 6. Schaf schaduwdoek aan

Schaduwdoeken bieden bescherming tegen overmatig zonlicht en helpen bij het reguleren van de temperatuur, waardoor een optimaal groeiklimaat ontstaat. Schaf dit al aan voordat het seizoen begint. Je wordt eerder verrast dan je denkt en dan ben je blij dat je het al hebt liggen.

Stap 7. Denk aan verlichting bij je tuinkas inrichting 

Als je van plan bent om het hele jaar door te kweken, denk dan aan het toevoegen van kunstmatige verlichting. Dit is vooral belangrijk in de vroege lente en late herfst wanneer natuurlijk zonlicht beperkt is. LED-kweeklampen kunnen een waardevolle aanvulling zijn en zorgen ervoor dat je planten voldoende licht krijgen voor gezonde groei.

Het inrichten van je tuinkas vergt planning en aandacht voor detail, maar met deze zeven stappen ben je goed op weg naar een goed georganiseerde en productieve kas. Houd altijd rekening met de specifieke behoeften van je planten en pas je inrichting aan wanneer dit nodig is. Een goed ingerichte tuinkas zal niet alleen resulteren in een overvloedige oogst, maar ook in een plezierige en efficiënte tuinierservaring. Veel succes!

Heb je nog geen tuinkas aangeschaft?

Deel deze wortel wijsheid:
Pinterest
Facebook
WhatsApp