Geschreven door:

De beste kweektunnels van 2024

beste kweektunnels
Leestijd: 6 minuten

Laatste update 1 maart 2024

Ben je op zoek naar de beste kweektunnels voor in je moestuin? De juiste kweektunnel kan een verschil maken in de opbrengst en kwaliteit van je gewassen. Of je nu groenten, bloemen of kruiden wilt kweken, ik heb goede opties voor je geselecteerd zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken in de aanschaf.

Waarom zijn deze kweektunnels de beste koop?

 
 
✅ Praktisch op te zetten
 
✅ Worden het meest verkocht via Bol.com
✅ Handige afmetingen
 
✅ Goed geprijsd

Ontdek hier een overzicht van praktische en goed geprijsde kweek tunnels. Ná het overzicht vind je een uitgebreid advies.

best beoordeeld 5 sterren

Overzicht de beste kweektunnels

Overzicht de beste kweektunnels

UITGEBREID ADVIES kweektunnels

Uitgebreid advies kweektunnels

Pro Garden Kweekkas Transparant 5-delig 300x45x45 Cm

★★★★★
12,50
Laatst bijgewerkt op: 20 mei 2024 06:27

Deze transparante kweektunnel is heel handig voor lage plantjes en groenten. Volgens de review werkt hij perfect, daarom lijkt dit mij de beste algemene keuze.

Afmetingen: 300 x 45 x 45 cm

Materiaal: kunststof, staal

Voordelen:

✅ Goede kwaliteit

✅ Snelle levering

✅ Gemakkelijk op te zetten

✅ Prima prijs

best beoordeeld 5 sterren 

Met 5/5 sterren beoordeeld

Gardman groeitunnel met Polyethyleen 3.10x0.50m

29,39
Laatst bijgewerkt op: 20 mei 2024 06:27

Deze gemakkelijk op te zetten kweektunnel beschermd jouw planten tegen kou en vliegen.

Afmetingen: 310 x 50 cm

Materiaal: vlies

Voordelen:

✅ Praktisch in elkaar te zetten 

✅ Word veel verkocht via Bol.com

Modulaire kweektunnel van PVC met 6 grondpennen H22x86x40cm

19,99
Laatst bijgewerkt op: 20 mei 2024 06:27

Deze kweektunnel is superhandig omdat je zelf kunt bepalen hoe lang je hem wilt maken. De module is 86 cm lang en erg gemakkelijk neer te zetten. Je kunt meerdere modules plaatsen waarna je afsluit met eindmodules die los verkrijgbaar zijn. 

Afmetingen: 22 x 86 x 40 cm (h x l x b)

Materiaal: PVC met anti UV-behandeling inclusief 6 grondpennen

Voordelen:

✅ Gemakkelijk te plaatsen

✅ Zelf de lengte bepalen

✅ Keuze uit meerdere kleuren

✅ Voorzien van beluchtingsroosters

Nadelen:

❌ Vrij prijzig

Relaxdays kweektunnel - set van 2 - plantentunnel vliesdoek - lage tuintunnel met bogen

34,99
Laatst bijgewerkt op: 20 mei 2024 06:27

Met deze set plantentunnels bescherm je je moestuin tegen insecten en vogels. Je kunt de openingen zelf aanpassen en daarnaast zijn er grondpennen meegeleverd om alles netjes vast te zetten in de grond.

Afmetingen: 50 x 63 x 275 cm (h x b x d)

Materiaal: vlies, ijzer

Voordelen:

✅ Extra lang, is set van 2

✅ Luchttoevoer dankzij fijnmazig doek

✅ Luchttoevoer kan gereguleerd worden

✅ Goede prijs

Nadelen:

❌ Er is geen review om te checken

Nature Groei-en Afdekfolie Transparant 2m x 5m

12,95
Laatst bijgewerkt op: 20 mei 2024 06:27

Dit is prima folie van een flink formaat. Uitermate geschikt voor bredere bedden. Het folie van deze tunnel met bogen zorgt er voor dat zaailingen en jonge planten goed groeien. Daarnaast zorg je ervoor dat de temperatuur in de tunnel enkele graden hoger is dan buiten. Je moet wel los nog de pootjes erbij kopen. 

Afmetingen: 500 x 41,5 x 26 (l x h x b)

Materiaal: plastic

Voordelen:

✅ Groot formaat

Nadelen:

❌ Pootjes niet inbegrepen, die zijn los te krijgen

Relaxdays kweektunnel folie - voor tuin - 2,9 meter - folietunnel - tuintunnel - met gaas

31,99
Laatst bijgewerkt op: 20 mei 2024 06:27

Deze superhandige kweektunnel voor je moestuin is alles wat je nodig hebt. Ideaal met het ritsje aan de voorkant om je gewassen te checken en te laten luchten. Alles is inbegrepen en compleet. 

Afmetingen: 42,5 x 59 x 290 cm

Materiaal: PVC en staal

Voordelen:

✅ Complete set

✅ Ruimte voor veel planten

✅ Degelijk materiaal

✅ Gemakkelijk op te zetten

Nadelen:

❌ Er zijn van deze plantentunnel geen reviews beschikbaar

Kweektunnel met zwart gaasnet 300 x 45 x 45 cm

28,99
Laatst bijgewerkt op: 20 mei 2024 06:27

Met deze kweektunnel met zwart gaasnemer creëer je een warmere boden voor je gewassen in jouw moestuin. De luchtvochtigheid wordt verhoogd.

Afmetingen: 300 x 45 x 45 cm (l x b x h)

Materiaal: gaas en metaal

Voordelen:

✅ Kan aan beide kanten dichtgemaakt worden

✅ Gemakkelijk op te zetten

Nadelen:

❌ Er zijn geen reviews om te lezen

Welke kweektunnel is de beste koop van 2024?

Na uitgebreid op zoek te zijn gegaan naar kweektunnels om een praktisch en inzichtelijk overzicht te maken, ben ik erachter dat er veel soorten zijn. De kwaliteit en prijsverhouding is over het algemeen prima. Ik heb bij het maken van mijn overzicht rekening gehouden met het volgende:

  • Welke kweek tunnel wordt goed beoordeeld op Bol.com
  • Welke kweektunnels worden goed verkocht
  • Bij het gebruik van mijn eigen kweektunnel vind ik het zelf handig als het een complete set is. Het is dan heel gemakkelijk op te zetten. Om toch variatie te laten zien heb ik ook voor een los folie gekozen. 
 

Ik hoop dat ik je goed heb kunnen helpen bij het maken van je keuze.

Wat is het voordeel van een kweektunnel?

Een tunnelboog biedt diverse voordelen voor je moestuin. Enkele van de belangrijke voordelen zijn:

Seizoensverlenging: Kweektunnels creëren een gecontroleerde omgeving die de groei van gewassen mogelijk maakt buiten het reguliere groeiseizoen. Hierdoor kun je het kweekseizoen verlengen en gedurende meer maanden verse producten oogsten.

Temperatuurregulatie: De transparante materialen van tunnelbogen laten zonlicht binnen en zorgen voor een natuurlijke opwarming van de lucht en grond. Tegelijkertijd beschermen ze tegen extreme weersomstandigheden, zoals vorst, wind en hagel, waardoor de temperatuur beter gereguleerd wordt.

Bescherming tegen plagen: Ze fungeren als een barrière tegen schadelijke insecten en dieren die anders je gewassen zouden kunnen beschadigen. Dit minimaliseert de noodzaak van het gebruik van pesticiden en bevordert een gezondere groei van de planten.

Waterbeheer: Door het afdekken van de kweekomgeving behouden ze hun vochtigheid en verminderen ze waterverdamping. Dit helpt bij het efficiënter gebruik van water en bevordert een consistente bodemvochtigheid, wat gunstig is voor de plantengroei.

Optimalisatie van groeiomstandigheden: Tunnelbogen in je moestuin stellen je in staat om de groeiomstandigheden, zoals lichtniveaus, temperatuur en vochtigheid, nauwkeurig te beheren. Hierdoor kun je de ideale omgeving creëren voor verschillende gewassen, wat resulteert in een hogere opbrengst en kwaliteit van de oogst.

Ruimte-efficiëntie: Verticale ruimte wordt optimaal benut, waardoor je meer gewassen op een kleinere oppervlakte kunt kweken. Dit is vooral gunstig voor mensen met beperkte tuinruimte.

Bij welke gewassen gebruik je een kweektunnel in de moestuin?

Kweektunnels kunnen worden gebruikt voor heel veel soorten gewassen. Daarnaast zijn ze bijzonder handig voor het kweken van planten die gevoelig zijn voor weersomstandigheden, ongedierte of seizoensgebonden variaties. Hier zijn enkele gewassen waarvoor kweektunnels vaak worden ingezet:

Groenten:

Tomaten
Komkommers
Paprika’s
Sla
Wortelen
Radijsjes
Spinazie
Fruit:

Aardbeien
Bessen (zoals frambozen en blauwe bessen)
Meloenen
Kruiden:

Basilicum
Koriander
Dille
Munt
Bloemen:

Snijbloemen (bijvoorbeeld rozen, zonnebloemen)
Bloeiende planten (bijvoorbeeld chrysanten)
Koolgewassen:

Broccoli
Bloemkool
Boerenkool
Koolraap
Aardappelen

Aromatische planten:

Lavendel
Tijm
Oregano
Bladgroenten:

Boerenkool
Zwitserse snijbiet
Rucola

De keuze van gewassen hangt ook af van de specifieke behoeften van de planten en de weersomstandigheden. Over het algemeen stelt een moestuin tunnel je in staat om de groeiomstandigheden van je zaden beter te reguleren. Daardoor heb je meer controle over factoren zoals temperatuur, licht, vochtigheid en bescherming tegen ongunstige weersomstandigheden. Dit leidt tot een verbeterde opbrengst en kwaliteit van de oogst.

Algemene informatie tunnelbogen

Materialen: Ze worden vaak gemaakt van duurzame materialen zoals polyethyleen of polyvinylchloride (PVC). Het gebruik van transparante materialen zorgt ervoor dat zonlicht de tunnel kan binnendringen, wat essentieel is voor fotosynthese en de groei van planten. 

Opbouw en structuur: Tunnel bogen zijn meestal eenvoudig op te zetten en af te breken. Ze bestaan uit een frame van buizen of staven, bedekt met het transparante materiaal. Sommige tunnels hebben verstevigde structuren om beter bestand te zijn tegen wind en andere weersinvloeden. Je kunt ook losse bogen aanschaffen en hier insectengaas voor je moestuin overheen leggen als bescherming tegen plagen.

Ventilatie: Goede ventilatie is belangrijk om oververhitting te voorkomen. Veel tunnels hebben ventilatieopeningen of zijwanden die kunnen worden geopend om de luchtstroom te reguleren en de temperatuur te beheersen.

Automatisering: Sommige geavanceerdere exemplaren kunnen worden geautomatiseerd met systemen voor irrigatie, klimaatregeling en zelfs verlichting. Dit maakt het mogelijk om de groeiomstandigheden nog nauwkeuriger te controleren.

Biologische landbouw: Deze tunnels lenen zich in grote formaten goed voor biologische landbouwpraktijken. Door een afgesloten omgeving te creëren, kunnen biologische telers beter controle uitoefenen over de omstandigheden en minimaliseren ze de blootstelling aan pesticiden.

Zelfvoorzienendheid: Sommige kweektunnels zijn ontworpen met zelfvoorzienende functies, zoals regenwateropvangsystemen en zonne-energievoorzieningen. Dit draagt bij aan duurzaamheid en vermindert de ecologische voetafdruk.

Ruimte-efficiëntie: Ruimte wordt meer benut. Ze zijn bijzonder geschikt voor zowel grootschalige landbouw als kleine tuinen waar de beschikbare ruimte beperkt is.

Opleiding van planten: Kweektunnels vergemakkelijken ook de training en ondersteuning van planten, waardoor een betere luchtcirculatie en toegang tot zonlicht mogelijk is. Dit kan resulteren in gezondere en productievere gewassen. 

Ik heb ook overzichten gemaakt over de beste kweektenten en een webpagina gemaakt over de kweekbak. Zo heb jij alle informatie om lekker aan de slag te gaan kweken en veel moestuinplezier te beleven. Dat is mijn missie.

Deel deze wortel wijsheid:
Pinterest
Facebook
WhatsApp