Moestuinbak op wielen

Ideaal, een moestuinbak op wielen is geschikt voor bijvoorbeeld op je balkon, onder je veranda of in je tuin. Op deze manier kun je praktisch tuinieren én ben je de beste vriend van je eigen rug. Met een moestuinbak op wielen haal je de volgende voordelen naar je buitenruimte:

  • ze zijn flexibel, je kunt de bak op elke gewenste plek zetten;
  • wanneer je weinig ruimte hebt kun je toch gewassen kweken;
  • je kunt gemakkelijk tuinieren doordat ze vaak verhoogd zijn;
  • het hele jaar kun jij genieten van het tuinieren doordat je de bak gemakkelijk kunt verzetten naar een geschikte plaats tijdens het betreffende seizoen
 
Je kunt kruiden, salades, fruit, kiemgroenten en meer kweken.
 
 
moestuinbak op wielen

Inhoudsopgave

Moestuinbak op wielen van hout

Een verrijdbare moestuinbak is te verkrijgen in verschillende soorten hout. Zo kun je lekker aan de slag in een praktische en mooi uitziende bak. Sommige hebben trosondersteuning zodat je bijvoorbeeld ook tomaten kunt kweken. 

Verschillende soorten moestuinbakken op wielen

Naast hout zijn verplaatsbare moestuinbakken ook nog in vele andere varianten te verkrijgen. Hierbij een greep uit de vele verschillende soorten. Zo is er voor elke stijl wel een mooie en praktische bak.

Alternatieven voor een rollend moestuintje

Heb je toch niet helemaal gevonden wat je zocht? Dat kan! We geven je nog graag als tip dat je ook een moestuin op poten kunt aanschaffen en hier zelf wieltjes onder kunt maken. Daarnaast kun je ook bijvoorbeeld een vierkante meter tuin helemaal customizen naar wens of gewoon je moestuinbak helemaal zelf naar wens maken. 

Geschikte planten voor een klein oppervlak

Kruiden
Moestuinbakken op wieltjes bieden een ideale omgeving voor het kweken van diverse kruiden. Naast basilicum, munt, rozemarijn en oregano, kun je experimenteren met andere smaakvolle kruiden zoals koriander, dille, en peterselie. Het voordeel van het hebben van kruiden binnen handbereik is niet alleen voor het koken, het ruikt ook nog eens lekker. Je kunt dit ook combineren qua styling met een verticale kruidentuin.

Bladgroenten
Het assortiment bladgroenten dat gedijt in tuinbakken op wielen is uitgebreid. Naast de gebruikelijke sla, spinazie en rucola, kun je ook  boerenkool, snijbiet en bijvoorbeeld mosterdblad telen. Je kunt verschillende soorten groenten naast elkaar planten, waardoor je een kleurrijk en gevarieerd bed kunt creëren.

Tomaten en paprika’s:
Diepere bakken zijn perfect voor het kweken van sappige tomaten en pittige paprika’s. Naast de traditionele rode tomaten, kun je experimenteren met cherrytomaten, pruimtomaten of gele en groene variëteiten. Voor paprika’s zijn er tal van keuzes, waaronder zoete paprika’s, hete pepers, en zelfs exotische variëteiten zoals jalapeño en habanero. Zorg ervoor dat je stevige ondersteuning biedt aangezien deze planten groter worden en zwaardere vruchten dragen.

Wortelgewassen
Voor wie van knapperige wortelgewassen houdt, zijn moestuinbakken op wielen ideaal voor het telen van wortels, radijsjes en bieten. Zorg ervoor dat de bakken diep genoeg zijn om de wortels voldoende ruimte te geven om te groeien. 

Koolgewassen
Het kweken van koolgewassen zoals boerenkool, broccoli, en kool  is mogelijk met de juiste diepte en ruimte. Deze gewassen gedijen goed in de koele maanden waardoor je in het naseizoen ook nog lekker kunt tuinieren.

Uien en knoflook
Uien en knoflook zijn gemakkelijk te kweken in moestuinbakken op wielen, vooral omdat ze weinig ruimte nodig hebben en goed gedijen in goed doorlatende grond. Plant lente-uitjes voor een continue aanvoer van frisse uien, terwijl knoflook een robuuste smaak toevoegt aan je zelfgekweekte gerechten.

Peulvruchten
Het kweken van peulvruchten zoals erwten en bonen biedt niet alleen een bron van eiwitten maar ook een prachtige verticale uitstraling. Kies voor klimmende variëteiten en voeg een decoratief element toe aan je bakken terwijl ze omhoog groeien.

Courgette en pompoen
Voor liefhebbers van grotere vruchten kunnen moestuinbakken op wielen geschikt zijn voor het kweken van courgette en pompoen. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte toewijst, aangezien deze planten zich graag verspreiden. Overweeg ook het gebruik van klimrekken om de groei verticaal te leiden.

Kruidachtige gewassen
Voor variatie in smaken en aroma’s kun je kruidachtige gewassen zoals citroengras, mierikswortel en gember telen. Deze voegen niet alleen unieke smaakelementen toe aan je gerechten maar voegen ook een interessante dimensie toe aan je mobiele tuin.

Mediterraanse gewassen
Superleuk voor een extra mediterraanse vibe. Haal de zon naar je eigen buitenruimte door mediterrane gewassen zoals tijm, olijfboom in bakken te laten groeien. 

Exotische vruchten
Voor de avontuurlijke tuinier zijn tuinbakken op wielen perfect voor het telen van exotische vruchten zoals ananas, papaja en granaatappel. Gebruik diepere bakken en zorg voor voldoende zonlicht voor een succesvolle oogst van deze tropische traktatie.

Voor het voorkweken van al deze lekkernijen kun je een kweekbak gebruiken.

Onderhoudstips voor jouw mobiele tuintje

  • Check af en toe of de grond nog goed is en geef ‘m een boost met goede potgrond en natuurlijke mest als dat nodig is. Zo blijven je planten gezond en gelukkig. Je kunt ook je eigen compost maken met een compostbak. Geef daarnaast je planten regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet constant doorweekt is.
  • Schuif je moestuinbak op wieltjes zo dat ‘ie lekker in het zonnetje staat. Elke plant heeft z’n eigen wensen, dus zorg dat ze genoeg licht krijgen op een ideale plek. Zet in de loop der tijd verschillende soorten planten in je bak en verplaats ze af en toe zodat ziektes minder kans krijgen en de grond gezond blijft.
  • Zorg dat klimplanten zoals tomaten stevige stokken hebben om aan te groeien, zo voorkom je dat ze omvallen.
  • Houd een oogje op ziektes en beestjes en zet de bakken binnen als het echt extreem weer wordt, zoals hittegolven of vorstperiodes.

Veelgestelde vragen

Wat is een moestuinbak op wielen?

Een moestuinbak op wielen is een verplaatsbare bak gevuld met aarde waarin je gemakkelijk groenten, kruiden of bloemen kweekt. Deze praktische tuinoplossing biedt de flexibiliteit om je planten te verplaatsen naar de ideale zonlocatie of gewoon om de esthetiek van je buitenruimte aan te passen. Het ontwerp van een moestuinbak op wielen maakt het mogelijk om je planten eenvoudig te verplaatsen, wat handig is als je bijvoorbeeld beperkte ruimte hebt, op zoek bent naar seizoensgebonden tuinieren of gewoon wilt genieten van de voordelen van mobiele tuinbouw.

Een moestuinbak op wielen wordt vaak geleverd met ingebouwde wielen en een vergrendelingsmechanisme, waardoor de mobiliteit wordt vereenvoudigd. Het biedt een praktische oplossing voor mensen die geen permanente tuinbedden kunnen of willen installeren. Met het gemak van verplaatsbare moestuinbakken kun je genieten van tuinieren zonder de beperkingen van vaste structuren. Je kunt ook een moestuinbak op poten aanschaffen en hier zelf wieltjes onder maken. Daarnaast kun je natuurlijk ook helemaal zelf een moestuinbak maken.

Deze verplaatsbare tuinbakken zijn niet alleen praktisch, maar zien er vaak ook écht leuk uit. Ze zijn een algehele aanvulling op je buitenruimte.

Voor welke moestuin op wielen kies je?

De keuze van een geschikte moestuinbak op wielen hangt af van verschillende factoren. Kijk naar de beschikbare ruimte, mobiliteitsbehoeften, en het materiaal van de bak. Als je bijvoorbeeld vaak van zonlicht wilt profiteren, zorg dan voor een moestuinbak op wielen die gemakkelijk kan worden verplaatst naar de zonnigste plekken in je buitenruimte.

Heb je toch liever een traditionele moestuinbak met vaste grond? Ontdek hier alles over de 10 beste moestuinbakken van 2024.