Geschreven door:

7 manieren om zelf compost te maken

Zelf compost maken
Leestijd: 4 minuten

Laatste update 1 maart 2024

Zelf compost maken is een eenvoudige en duurzame manier om organisch afval om te zetten in voedzame meststoffen voor je moestuin. Door dit zelf te maken draag je niet alleen bij aan het verminderen van afval, maar verbeter je ook de bodemkwaliteit. Win-win! Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Ik geef je graag advies in het maken van een keuze.

Inhoudsopgave

Zelf compost maken op de traditionele manier

De traditionele composthoop is de meest bekende en eenvoudige manier om compost te maken. Het enige wat je nodig hebt, zijn organische materialen zoals keukenafval, tuinafval en bladeren. Plaats de materialen in lagen, zorg voor een goede balans tussen groen (vers materiaal zoals fruit- en groenteafval) en bruin materiaal (gedroogde bladeren, stro), en draai de compost regelmatig om lucht toe te laten. Binnen enkele maanden ontstaat er rijke compost die je kunt gebruiken om je tuin te voeden.

Compostbakken gebruiken

Compostbakken zijn ideaal voor mensen met beperkte ruimte of die een nettere composteeroplossing willen. Deze afgesloten containers voorkomen geurtjes en houden ongedierte op afstand. Plaats keukenafval en tuinafval in de bak, zorg voor beluchting en draai de inhoud af en toe om. 

Wormencompostering zelf maken

Vermicompostering oftewel wormencompostering is een methode waarbij wormen helpen bij het ontbinden van organisch materiaal. Een wormenbak is een compacte en geurloze manier om zelf compost te maken. Voeg keukenafval toe aan de wormenbak, waar de wormen het afval omzetten in waardevolle compost. Het wormennest dat ontstaat is rijk aan voedingsstoffen en perfect voor plantengroei. Dit natuurlijke proces is leuk én leerzaam voor zowel kinderen als volwassenen.

Wormenboerderij compostbak

149,99
Laatst bijgewerkt op: 12 mei 2024 02:44

Lasagna gardening 

Lasagna Gardening, ook bekend als sheet composting, is een laagjessysteem waarbij je verschillende materialen als lagen op elkaar stapelt. Begin met karton of kranten als bodembedekking, gevolgd door lagen groen en bruin materiaal. Blijf deze laagjes herhalen en laat het geheel rusten. Na verloop van tijd zal de stapel composteren en een vruchtbare bodem vormen.

Bokashi compost zelf maken

Bokashi is een Japanse methode van fermenteren waarbij keukenafval wordt gefermenteerd met behulp van speciale Bokashi-emmers en -starter. Deze methode is snel en geschikt voor kleinere hoeveelheden organisch afval. Het gefermenteerde materiaal wordt begraven in de tuin of toegevoegd aan een traditionele composthoop om verder te ontbinden.

Zelf compost maken in een tuinbed (Hügelkultur)

Hügelkultur is een Duitse techniek waarbij organisch materiaal wordt begraven in verhoogde tuinbedden. Door hout, takken en ander organisch materiaal onder de grond te plaatsen, ontstaat er een natuurlijk composteringssysteem. Deze methode verbetert niet alleen de bodemstructuur, maar biedt ook voeding aan planten gedurende lange tijd.

Trench composting

Bij trench composting graaf je een ondiepe geul in de grond waarin je keukenafval begraaft. Dit is een discrete methode die de compost direct in de bodem integreert. Het is vooral handig voor het verbeteren van de bodemkwaliteit in specifieke gebieden van de tuin. Het is belangrijk om de compostput regelmatig te verplaatsen om alle delen van de tuin te laten profiteren van de voedingsstoffen.

Tips

Ongeacht de gekozen methode zijn er enkele algemene tips die van toepassing zijn:

Balans tussen groen en bruin: 

Zorg voor een goede balans tussen groen (vers materiaal) en bruin materiaal (gedroogde bladeren, stro). Dit zorgt voor een optimale samenstelling van voedingsstoffen en bevordert het composteringsproces.

Beluchting: 

Beluchting is essentieel voor een succesvol composteringsproces. Draai de compost regelmatig om lucht toe te laten en voorkom onaangename geurtjes.

Geduld: 

Compostering is een natuurlijk proces dat tijd kost. Heb geduld en geef de materialen de tijd om af te breken en om te zetten in waardevolle compost.

Vermijd ziektekiemen: 

Vermijd het composteren van ziektekiemen of insecten. Gebruik geen zieke planten of vleesafval om de composthoop gezond te houden.

Compost kopen

Hoewel het erg leuk is om zelf compost te maken is het begrijpelijk dat dit niet voor iedereen haalbaar is. Misschien denk je na het lezen van deze post: nehh, niks voor mij. Gelukkig is er een alternatief: compost kopen! 

Voordelen van compost kopen

Direct gebruiksklaar

Gekochte compost is direct klaar voor gebruik. In tegenstelling tot het wachten op het natuurlijke composteringsproces, kun je met gekochte compost onmiddellijk je tuin verrijken met voedingsstoffen.

Gecontroleerde kwaliteit

Commerciële compostproducenten volgen strikte normen en zorgen voor een optimale mix van organisch materiaal. 

Specifieke mengsels

Je kunt compost kopen die is afgestemd op de specifieke behoeften van je je groenten, bloemen of fruitbomen.

Tijdbesparend 

Compost kopen is een tijdbesparende optie.

Met deze 7 manieren om compost te maken hoop ik jou geholpen te hebben bij het maken van een keuze. Er zijn nog veel meer verschillende soorten moestuin grond verkrijgbaar. Waar je uiteindelijk voor kiest is ook afhankelijk van de gewassen die je wilt gaan kweken.

Deel deze wortel wijsheid:
Pinterest
Facebook
WhatsApp