Moestuinbak op poten

Een moestuinbak op poten is ideaal, want het maakt tuinieren voor veel meer mensen mogelijk. Dankzij deze slimme oplossing kun je genieten van je eigen geteelde groenten en kruiden, zelfs als je geen grote tuin hebt. Het is dan ook geen verrassing dat verhoogde moestuinbakken de laatste tijd steeds populairder worden. Dit begrijpen we wel, want:

  • Ze zijn super praktisch;
  • Wanneer je last hebt van je rug is dit dé oplossing;
  • Ze zijn er in ontzettend veel soorten en maten;
  • Het is een toegankelijke manier van moestuinieren;
  • Je hebt geen last van vervelende beestjes.
  
Wanneer je een moestuinbak op hoogte wilt kopen dan is er een zeer grote keus aan soorten en maten. Je kunt kiezen uit verschillende kleuren en stijlen die in je tuin passen. Bovendien kun je ze vaak eenvoudig verplaatsen als je de indeling van je tuin wilt veranderen. Ze zijn zelfs verkrijgbaar op wieltjes of bijvoorbeeld stapelbaar voor een leuk speels effect in je tuin of op je balkon. Sommigen zijn in vakken verdeeld zodat je gemakkelijk verschillende soorten gewassen kunt kweken zonder dat ze elkaar in de weg zitten.
 

Inhoudsopgave

Soorten moestuinbakken op poten

Er zijn veel verschillende soorten moestuinbakken op poten te koop. Het verschil zit hem in het materiaal, de kleur en de vormgeving. Er is echt voor ieder wat wils. Bij het maken van een keuze is het goed om rekening te houden met de volgende aspecten:

  • De afmetingen: wat vind je prettig werken, wat past er op het gedeelte waar je de bak wilt neerzetten en hoeveel werk wil je eraan hebben.
  • Past het uiterlijk in het geheel: voor de een wat belangrijker dan voor de ander. Er is zoveel keus dat een bak in de stijl van jouw buitenwereld past.
  • Het materiaal: ook hierin is ontzettend veel keus. Er zit verschil in prijs, kwaliteit maar ook hierin is er veel verschil in hoe de bak eruit ziet en hoe duurzaam hij is.

Houten moestuinbakken op poten

Deze zijn populair vanwege hun natuurlijke uitstraling en duurzaamheid. Houten bakken kunnen worden gemaakt van ceder, lariks of grenen en gaan vele jaren mee. Hoe harder het hout, hoe duurzamer de bak is. Veelal hebben de bakken, zoals de VegTrug een FSC keurmerk.

Metaal moestuinbakken op poten

Metalen bakken zijn stevig en kunnen een moderne uitstraling geven aan je buitenruimte. Ze zijn meestal gemaakt van gegalvaniseerd staal om roestvorming te voorkomen maar je ziet ook steeds meer cortenstaal. De natuurlijke bruine tint, maar toch de strakke uitstraling zorgt ervoor dat jouw verhoogde moestuinbak je tuin een luxe upgrade geeft. Zo is het moestuinieren nog meer een buitenfeestje.

Kunststof moestuinbakken op poten

Lichtgewicht en budgetvriendelijk, kunststof bakken zijn gemakkelijk te verplaatsen en vereisen weinig onderhoud. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Wanneer je gaat voor iets luxer kunststof kies je voor een onderhoudsvrij en duurzaam product waar je jaren plezier van zult hebben. Deze bakken zijn in ontzettend veel verschillende types en kleuren te verkrijgen.

Gerecyclede materialen

Als je milieubewust bent, kun je overwegen om een moestuinbak op poten te maken van gerecyclede materialen, zoals oude pallets of houten kisten. Er is genoeg te vinden op tweedehands websites, in schuren van buren en boeren en bij het grofvuil. Op deze manier kun je ook nog eens budgetvriendelijk aan je eigen moestuin beginnen. 

Voordelen van een verhoogde moestuinbak

Ruimtebesparend

Een fijn voordeel van een moestuintje op poten is dat deze weinig ruimte in beslag neemt. Zelfs als je een klein balkon of terras hebt, kun je nog steeds genieten van het kweken van je eigen verse groenten en fruit. Ook zijn ze geschikt voor verschillende hoogtes, waardoor je meerdere lagen kunt creëren voor het planten van diverse gewassen. Uiteraard kun je ook een groot exemplaar plaatsen wanneer je daar de ruimte voor hebt. Je kunt ook kiezen voor een vierkante meter moestuin en hier bijvoorbeeld zelf pootjes onder maken. Deze moestuintjes zijn al in rasters verdeeld voor extra ruimte efficiëntie, superhandig.

Mobiliteitsvriendelijk moestuinieren

Een verhoogde moestuin is bijzonder gunstig voor mensen die moeite hebben met bukken of knielen. Je hoeft niet langdurig gebogen te staan en dit maakt het werk veel comfortabeler. Ook geeft het rolstoelgebruikers de kans om te genieten van het kweken van eigen groenten. 

Goede drainage

Verhoogde moestuinbakken hebben meestal een goede drainage, waardoor overtollig water gemakkelijk kan weglopen. Dit voorkomt wateroverlast en beschermt je planten tegen wortelrot.

Ongedierte controle

Omdat de tuinbakken zich op een verhoogd niveau bevinden, is het moeilijker voor ongedierte zoals slakken en konijnen om bij je gewassen te komen. Dit kan het aantal plagen aanzienlijk verminderen.

Makkelijk onderhoud

Verhoogde moestuinbakken zijn gemakkelijker te onderhouden omdat ze zich (jawel…) op hoogte bevinden. Je hoeft zoals gezegd niet te bukken of te strekken om voor je planten te zorgen. Daarnaast vermindert de verhoogde constructie de kans op onkruidgroei, omdat ongewenste planten minder snel in de bak kunnen komen. Dit bespaart tijd en moeite bij het wieden. Je kunt de bodem in de bak gemakkelijk beheren en optimaliseren voor de groei van specifieke gewassen wat resulteert in gezondere planten en minder behoefte aan zware grondverbeteringen.

Seizoensverlenging

Met een moestuinbak op poten kun je eerder in het voorjaar beginnen en later in de herfst doorgaan met tuinieren, omdat de grond sneller opwarmt en langer warm blijft. Heerlijk toch om nog even lekker wat langer te kunnen genieten van alles wat nog groeit en bloeit. 

Esthetisch aantrekkelijk

Moestuinbakken op poten zien er ook erg leuk uit, helemaal met je eigen groenten, fruit, bloemen of planten erin. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en materialen die bij je tuin en smaak passen. Daarnaast zijn er ook moestuinbakken op wielen wat het verplaatsen bijvoorbeeld heel makkelijk maakt.

Moestuinbak op poten met 8 vakken

★★★★★
109,90
Laatst bijgewerkt op: 14 mei 2024 13:32

Populaire gewassen voor moestuinbakken op poten

Nu je jouw moestuinbak op poten hebt aangeschaft, is het tijd om te beslissen welke gewassen je wilt kweken. Hier zijn enkele populaire opties die goed gedijen in verhoogde moestuinbakken:

Tomaten: Tomaten zijn ideaal voor moestuinbakken op poten omdat ze verticaal groeien. Zo kun je lekker de hoogte in werken. Kies bijvoorbeeld voor variëteiten zoals cherrytomaten of roma-tomaten.

Kruiden: Kruiden zoals basilicum, munt, peterselie en rozemarijn gedijen goed in verhoogde bakken en zijn handig om bij de hand te hebben tijdens het koken. Het geurt ook nog eens heerlijk op je balkon, in je veranda of in je keukentuin.

Sla en bladgroenten: Sla, spinazie, boerenkool en snijbiet kunnen dicht op elkaar worden geplant en bieden een overvloed aan verse bladgroenten. Hierdoor kun je op een klein oppervlak toch lekker veel groenten kweken.

Radijsjes: Deze snelgroeiende groente is perfect voor beginners en geeft je snel resultaten. Daarnaast zijn ze natuurlijk lekker pittig in een salade of een makkelijk en gezond tussendoortje.

Peulvruchten: Erwten en bonen kunnen tegen de zijkanten van de bak omhoog klimmen en nemen weinig ruimte in beslag. 

Aardbeien: Deze kunnen in hangende bakken of bakken met lage randen worden gekweekt en zijn ideaal voor verhoogde teelt. En wees eerlijk, wie houdt er niet van om van heerlijke, verse aardbeien te snoepen.

Tips voor succesvol kweken

Als laatste geven we je graag nog wat tips om succesvol te kweken. 

Zorg voor voldoende zonlicht: Plaats je moestuinbak op een locatie waar deze minstens 6 uur zonlicht per dag ontvangt.

Geef regelmatig water: Houd de grond vochtig, maar vermijd wateroverlast. Het gebruik van een druppelirrigatiesysteem kan handig zijn.

Bemesten: Voeg organische meststoffen toe om je planten van voedingsstoffen te voorzien.

Check op ongedierte: Controleer regelmatig op ongedierte en neem indien nodig maatregelen om ze te bestrijden.

Oogsten: Pluk je gewassen wanneer ze rijp zijn, zo geniet jij van je heerlijk, eigen gekweekte groenten en fruit.