Moestuinbak maken
Als je een echte DIY-er bent is het natuurlijk hartstikke leuk om je moestuinbak zelf te maken. Je kunt hem dan ook helemaal in je eigen stijl, afmeting en voorkeuren in elkaar zetten. Je kunt bijvoorbeeld de volgende bakken makkelijk zelf maken:
- een exemplaar op poten;
- een variant voor bovenop de grond;
- een lage voor in de grond;
- een kleine bak voor bijvoorbeeld op je balkon.
Je kunt kiezen uit verschillende soorten materialen waarbij je niet alleen hoeft te denken aan hout. Overweeg ook andere opties zoals gerecyclede materialen, metaal of zelfs beton een een unieke en duurzame moestuinbak te creëren die perfect bij jouw wensen past.
Inhoudsopgave
Verschillende soorten moestuinbakken om zelf te maken
Bij het zelf maken van een moestuinbak denk je waarschijnlijk al snel aan een houten variant. Dit is de meest gangbare en met hout kun je natuurlijk alle kanten op. Er zijn naast nog vele verschillende soorten die je kunt maken zoals:
Palletranden
Dit is een supermakkelijke manier om zelf te maken en het ziet er ook nog eens hartstikke leuk uit. Je hoeft de randen alleen maar te klappen op je grond en te vullen met bodemmix. Je kunt de onderkant ook dicht maken en er bijvoorbeeld nog poten onder maken. Palletranden kun je nieuw of tweedehands kopen.
Palletrand 100x120x20cm (per set van 2)
Betonnen moestuinbak
Hout beton schuttingen zijn erg populair en zie je overal in zowel stedelijke als landelijke gebieden. Wanneer je een moestuinbak in je eigen tuin wil is het een leuk idee om bij de betonleverancier wat extra platen en lage palen te bestellen. Je kunt dan in dezelfde stijl als je schutting een moestuinbak bouwen. Het is wel raadzaam om deze aan de binnenkant te bekleden met worteldoek om de kwaliteit van het beton te blijven waarborgen.
Moestuinbak maken van pallet
Je kunt van oude pallets ook hele gave bakken maken. Je kunt ze op hun kant zetten, vullen met worteldoek, aan elkaar schroeven en vullen. Vind je ze dan wat te hoog dan kun je ze ook bijvoorbeeld halveren.
Europallets | 80 x 120 cm | Gebruikt
Kuubskisten
Een kuubskist kun je zo zagen dat je verschillende lagen kunt gebruiken als omheining van jouw zelfgemaakte moestuinbak. Je hoeft dan niet meer zelf te schroeven en het geheel is in een handomdraai klaar. Daarnaast is het ook nog aardig stevig. Ideaal voor een makkelijke, budgetvriendelijke moestuinbak.
Stenen moestuinbak maken
Natuurlijk is het ook mogelijk om stenen te gebruiken als bak. Deze kun je bijvoorbeeld stapelen, metselen of lijmen. Je kunt oude gebakken stenen gebruiken, stoeptegels, betonnen bandjes, lineablokken en ga zo maar door. Een stenen moestuinbak is duurzaam, stevig en prima geschikt voor het kweken van gewassen. De bakken passen vaak qua stijl in jouw tuin omdat je elke kleur en stijl kunt kiezen die je wilt. Metselen of lijmen is wel een strak klusje maar zeker te doen voor een doe-het-zelver.
Wilgentenen
Dit staat natuurlijk erg mooi en natuurlijk. Je kunt hiervoor paaltjes in de grond slaan en de wilgentenen eromheen vlechten. De wilgentenen moeten wel minimaal 3 maanden uitgedroogd zijn anders heb je kans dat ze weer gaan uitlopen. Het is natuurlijk wel het idee dat er iets gaat groeien in je bak maar wij denken niet dat je blij wordt van wilgentenensoep.
Kunststof
Kunststof moestuinbakken zijn lichtgewicht en gemakkelijk te onderhouden maar hoe maak je die nu zelf? Onze tip is om kunststof of composiet planken aan te schaffen en deze net als een houten bak in elkaar te schroeven (eventueel met hoekprofielen) of te lijmen. Dit laatste is een beetje afhankelijk van het soort kunststof wat je aanschaft.
Hout
En dan natuurlijk hout. Je kunt kiezen uit verschillende houtsoorten waarbij je rekening moet houden met de hardheid. Hoe harder het houd, hoe duurzamer de bak. Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld douglas hout, steigerhout, grenenhout of hardhout. Wij raden het gebruik van geïmpregneerd hout af.
Hoe maak je een houten moestuinbak?
Het zelf maken van een houten moestuinbak is leuk om te doen. De voldoening om aan het eind van de dag je eigengemaakte bak te vullen met grond om hierin te gaan kweken is een goed gevoel. Daarnaast ben je lekker creatief bezig en dat is goed voor je geest. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn en we je toch graag op weg willen helpen maken wij gebruik van een algemene werkbeschrijving.
Benodigde Materialen
- Houten planken (voor de zijkanten van de bak)
- Houten palen (evenuteel voor de poten)
- Schroeven en een boor
- Zaag
- Landbouwplastic (om de binnenkant van de bak te bekleden)
- Potgrond en compost
- Zaailingen of zaden van je favoriete gewassen
Stappen om je eigen moestuinbak te maken
Stap 1: Bepaal de grootte
Kies de afmetingen van je moestuinbak op basis van de beschikbare ruimte en je behoeften. Een gangbare maat is ongeveer 1,2 meter lang, 0,6 meter breed en 0,9 meter hoog. De bak moet minimaal 30 cm diep zijn voor de meeste groenten, maar voor wortelgewassen of aardappelen kun je beter kiezen voor een diepte van 45 cm.
Stap 2: Bouw het frame
Zaag de houten planken op maat om de zijkanten van de bak te vormen. Bevestig ze aan elkaar met schroeven om een rechthoekig frame te maken. Er zijn verschillende soorten hoekverbindingen waar je gebruik van kunt maken. De ene verbinding is wat simpeler dan de andere:
- koude hoekverbinding: hierbij verbind je 2 planken koud op elkaar met 3 schroeven. Dit is de simpelste maar ook meteen de minst stevige verbinding
- koude hoekverbinding met balkje: je versterkt de hoekverbinding met een balkje in de hoek waar de 2 planken bij elkaar komen.
- koude hoekverbinding met hoekijzers: je plaatst hoekijzer over of tegen de hoekverbinding voor extra versteviging
- verankerde hoekverbinding: je zaagt de planken halverwege in en bevestigd da alles aan elkaar. Dit creëert een stevig verbinding.
Gebruik roestvrije schroeven en verbindingen voor een duurzamere bak.
Stap 3: Een moestuinbak met pootjes maken
Voeg een bodem toe aan je houten frame wanneer je een moestuinbak op poten zelf wilt maken. Bevestig de houten palen aan de onderkant van het frame om de poten te creëren. Zorg ervoor dat de bak op de gewenste hoogte staat. Tipje om niet te vergeten: Gebruik een waterpas om te controleren of de bak recht staat. Daarna kun je er voor kiezen om er eventueel nog wielen onder te plaatsen zodat je de bak gemakkelijk kunt verplaatsen. Kies voor jouw zelfgemaakte moestuinbak op wielen wél voor wieltjes van kwaliteit. Er komt aardig wat gewicht op wanneer de bak gevuld is met grond, gewassen en water.
Stap 4: Bekleed de binnenkant
Bekleed de binnenkant van de bak met landbouwplastic of worteldoek om te voorkomen dat de bodem van de bak snel gaat rotten. Vergeet niet om gaten in de bodem te maken voor drainage.
Stap 5: Vul met grond
Vul de bak met een mengsel van potgrond en compost. Dit zorgt voor een goede bodemkwaliteit voor je planten. Er zijn kant en klare zakken voor te krijgen maar je kunt ook je bodem op verschillende manieren verrijken.
Stap 6: Plant je gewassen
Plant zaailingen of zaden in de grond zoals het op de verpakking staat. Wat dacht je van heerlijke komkommer of makkelijke kiemgroenten? Zorg voor voldoende ruimte tussen de planten om te groeien.
Stap 7: Onderhoud
Ook in een bak hebben je groenten en fruit verzorging nodig. Geef regelmatig water, bemest en verwijder onkruid zoals je zou doen in een gewone moestuin.
Met deze eenvoudige stappen kun je je eigen moestuinbak op poten maken en genieten van de voordelen van zelfgekweekte groenten en kruiden, zelfs als je beperkte ruimte hebt. Kijk ook eens naar dit leuke filmpje waarin ook een moestuinbak wordt gemaakt.