Laatste update 1 maart 2024
Combinatieteelt in je moestuin houdt in dat je bij de indeling rekening houdt met de positieve en negatieve effecten die planten op elkaar kunnen hebben. Dit is belangrijk wanneer ze bij elkaar in de buurt staan. Combinatieteelt is ook wel bekend als gemengde teelt of polycultuur. Bij een monocultuur wordt er slechts één gewas op een bepaald gebied verbouwd. In een moestuin is het meestal wel zo dat je meerdere verschillende gewassen wilt kweken. Combinatieteelt is dan ook belangrijk, want:
- je optimaliseert de groei en opbrengst van gewassen;
- er is betere controle over ongedierte en ziekten;
- de bodem wordt verbetert;
- je benut de ruimte efficiënt.
Door de juiste gewassen naast elkaar te planten, beïnvloeden ze elkaar positief. Ze kunnen vullen elkaar aan in voedingsstoffen, ruimtegebruik en plagen. Interessant toch? We duiken dieper in op deze voordelen.
Inhoudsopgave
Combinatieteelt voor verbeterde groei en opbrengst
Een van de belangrijkste voordelen van combinatieteelt in je moestuin is het verbeteren van de groei en opbrengst van gewassen. Sommige planten werken harmonieus samen en helpen elkaar groeien. Hier zijn enkele voorbeelden:
Drie zusters: Maïs, bonen en pompoenen zijn een klassieke combinatie. De maïs fungeert als een natuurlijke klimstok voor de bonen, terwijl de pompoenen de grond bedekken en vocht vasthouden. Dit creëert een gunstige omgeving voor alle drie de gewassen, wat leidt tot een verhoogde opbrengst.
Basilicum en tomaten: Basilicum werkt als een natuurlijke afweermiddel tegen tomatenplaag en verbetert de smaak van tomaten. Plant deze twee naast elkaar om zowel de smaak als de gezondheid van je tomaten te verbeteren.
Wortels en uien: Wortels en uien worden vaak samen geplant omdat ze verschillende insecten aantrekken en afweren. Uien kunnen helpen om wortelvliegen op afstand te houden, terwijl wortels uienvliegen afschrikken.
Helaas zijn niet alle gewassen compatibel en sommige combinaties kunnen problemen veroorzaken. Houd hier bij het aanleggen van je moestuin dus goed rekening mee. We lichten een paar voorbeelden uit zodat je het begrip combinatieteelt nog beter begrijpt.
Aardappelen en tomaten: Aardappelen en tomaten behoren tot dezelfde plantenfamilie, de nachtschadefamilie. Deze gewassen delen bepaalde ziekten en plagen, zoals aardappelziekte en bladluizen. Plant ze niet te dicht bij elkaar om de verspreiding van ziekten te voorkomen.
Ui en bonen: Ui en bonen zijn geen ideale combinatie. Bonen kunnen de groei van uien belemmeren vanwege hun klimgedrag en kunnen schaduw creëren, wat de groei van uien vertraagt.
Knoflook en erwten: Knoflook en erwten worden vaak als onverenigbaar beschouwd. Knoflook heeft de neiging om erwten te onderdrukken en hun groei te belemmeren.
Zorg ervoor wanneer je aan combinatieteelt in je moestuin begint dat je, je van tevoren goed inleest op welke gewassen je naast elkaar gaat planten. Het kost je in beginsel wat extra energie om dit uit te zoeken maar je plukt er uiteindelijk letterlijk de vruchten van.
Met moestuin combinatieteelt verminder je ongedierte- en ziektes
Een ander voordeel van combinatiebeplanting is het verminderen van ongedierte en ziekten in je moestuin. Sommige planten hebben natuurlijke afweermechanismen die kunnen helpen om plagen en ziekten op afstand te houden.
Goudsbloemen: Goudsbloemen hebben een sterk aroma dat schadelijke insecten kan afweren. Ze worden vaak tussen rijen groenten geplant om te helpen bij de ongediertebestrijding.
Knoflook: Knoflook staat bekend om zijn antimicrobiële eigenschappen en kan helpen bij het voorkomen van schimmelinfecties in de tuin. Het planten van knoflook tussen andere gewassen kan ziekten helpen voorkomen.
Bodemverbetering dankzij combinatieteelt in je moestuin
Sommige gewassen hebben de eigenschap om stikstof uit de lucht vast te leggen en deze in de bodem te brengen, wat de bodemvruchtbaarheid verbetert. Deze gewassen worden vaak gebruikt als “groenbemesters.”
Klaver: Klaver is een uitstekende groenbemester die stikstof bindt en de bodem verbetert. Het kan worden geplant tussen gewassen om de bodemkwaliteit te verhogen.
Erwten en bonen: Erwten en bonen behoren tot de vlinderbloemigenfamilie en hebben dezelfde stikstofbindende eigenschappen. Ze kunnen worden afgewisseld met andere gewassen om de bodemvruchtbaarheid te behouden.
Ruimte-efficiëntie door combinatiebeplanting
In een kleine moestuin of moestuinbak is de ruimte vaak beperkt, en combinatiebeplanting kan helpen om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte.
Verticaal tuinieren: Sommige gewassen, zoals komkommers en pompoenen, kunnen verticaal groeien, waardoor je verticale structuren zoals trellissen en kooien kunt gebruiken om ruimte te besparen.
Interplanting: Plant gewassen die op verschillende hoogten groeien samen. Bijvoorbeeld, je kunt bladgroenten planten onder tomatenplanten, omdat ze minder zonlicht nodig hebben.