...

Geschreven door:

10 klusjes voor je moestuin in oktober 2024

klusjes moestuin oktober
Leestijd: 4 minuten

Laatste update 26 januari 2024

Er zijn in oktober nog genoeg klusjes te doen in je moestuin. De blaadjes beginnen te vallen, de lucht voelt frisser aan en je moestuin bereidt zich voor op haar winterslaap. Het weer kan nog heerlijk zacht zijn en in het herfstzonnetje kun je je nog prima vermaken. We zetten de 10 klusjes voor je op een rij.

Inhoudsopgave

Oogst laatbloeiers in oktober

Een van de belangrijkste klusjes in oktober in je moestuin is het oogsten van de laatbloeiers van het seizoen. Denk aan gewassen als pompoenen, courgettes, late tomaten, paprika’s en aubergines. Zorg ervoor dat je ze oogst voordat vorst toeslaat. Pluk ze voorzichtig en bewaar ze op een koele, donkere plaats om langer vers te blijven.

Vorstbescherming in je moestuin

Terwijl de temperaturen beginnen te dalen, is het slim om je moestuin voor te bereiden op de eerste vorst. Dek gevoelige gewassen af met doeken of tuinvlies om ze te beschermen. Vergeet niet de wortelgroenten zoals wortels en bieten te bedekken met een dikke laag mulch om ze te beschermen tegen bevriezing. 

Wintergroenten zaaien 

Hoewel het midden in de herfst is, is het nog niet te laat om enkele wintergewassen te zaaien. 

Winterprei: Winterprei gedijt goed in koude temperaturen en is een uitstekende toevoeging aan wintergerechten.

Veldsla: Ook bekend als ‘winterpostelein’, veldsla is een koudebestendige bladgroente met een milde, nootachtige smaak.

Spinazie: Spinazie kan goed tegen kou en biedt een overvloed aan vitaminen en mineralen. Heerlijk om te eten tijdens de wintermaanden.

Winterpostelein: Deze wintergroente gedijt in de kou en heeft sappige, malse blaadjes.

Boerenkool: Boerenkool is natuurlijk perfect voor in de stamppot en groeit goed in de winter. 

Raapstelen: Raapstelen zijn snelgroeiend en leveren pittige, malse blaadjes die lekker zijn in salades.

Winterwortels: Winterwortels kunnen in de herfst worden gezaaid en bieden je een aanhoudende toevoer van zoete wortels tijdens de koude maanden. Zei iemand hutspot? Mmmmm…yum!

Winterbieten: Winterbieten kunnen tegen een stootje en zijn geweldig voor soepen, stoofschotels en salades.

Aziatische groenten: Groenten zoals paksoi, mosterdblad en tatsoi kunnen in oktober worden gezaaid en zijn perfect voor wokgerechten en soepen.

Rapen: Rapen gedijen goed in koude omstandigheden en bieden wortels en bladeren die eetbaar zijn.

Winterkers: Deze wintergroente heeft een pittige smaak en kan zowel de bladeren als de stengels worden gegeten.

Winterbloemkool: Winterbloemkool kan bestand zijn tegen koude temperaturen en is een smakelijke aanvulling op je wintermenu.

Plant knoflook en uien in je moestuin in oktober

Oktober is de ideale tijd om knoflook en uien te planten voor de oogst volgend jaar. Scheid de knoflooktenen en plant ze met de punt omhoog in goed doorlatende grond. Zorg voor een afstand van ongeveer 1 centimeter tussen de teentjes. Ken je het trucje? Plant je knoflook op 10 oktober, 10 cm diep en 10 cm uit elkaar. Uien kunnen ook worden geplant met een vergelijkbare afstand.

Verzorg je bodem en compost

Een gezonde bodem is de sleutel tot een succesvolle moestuin. Terwijl je je gewassen oogst, is dit een prima tijd om compost toe te voegen aan je bedden. Compost voegt voedingsstoffen toe en verbetert de structuur van de grond. Bovendien kun je de bodem testen op pH-niveaus en eventuele benodigde aanpassingen doen. Een prima moestuin klusje om te doen in oktober aangezien het steeds rustiger wordt, ook qua onkruiddruk. 

Bladeren opruimen is de oktoberklus

Het vallen van de bladeren zal je even wat extra werk geven als je in een bosrijke omgeving tuiniert. Verwijder bladeren die op je bedden vallen, want ze kunnen schimmels en ziekten bevorderen. Je kunt deze bladeren te verwerken tot compost of bladmulch, die je volgend voorjaar in je tuin kunt gebruiken. 

Zaden bewaren doe je in oktober

Als je een bepaalde variëteit hebt die goed heeft gepresteerd en je wilt volgend jaar opnieuw planten, is dit het moment om zaden te verzamelen. Laat enkele gewassen, zoals bonen of erwten, aan de plant hangen tot ze volledig rijp zijn, oogst de zaden en bewaar ze op een koele, droge plaats.

Plaagbestrijding in de herfst

Terwijl het weer kouder wordt, kunnen sommige plaaginsecten proberen je gewassen aan te vallen. Controleer je planten regelmatig op tekenen van plagen en onderneem actie om ze te verwijderen of te voorkomen dat ze schade aanrichten

Dromen over het voorjaar

Terwijl je de laatste klusjes in de moestuin afrondt in de maand oktober, is het een goed moment om vooruit te denken naar het volgende groeiseizoen. Maak een plan voor welke gewassen je volgend voorjaar wilt planten, bestel zaden en bereid je voor op een nieuw seizoen vol groei en oogst.

Genieten van de herfstkleuren in je moestuin in oktober

Last but not least, geniet van de magie van de herfst in je tuin. De bomen veranderen van kleur, de pompoenen glanzen in warme tinten, en de sfeer is soms gewoon bijna betoverend. Neem een moment om te ontspannen en de schoonheid van je tuin in deze tijd van het jaar in je op te nemen. Het is een beloning voor al het harde werk en de liefde die je in je moestuin hebt gestopt. Dus ga er lekker bij zitten en geniet van de herfstpracht, het seizoen is immers bijna voorbij.

Hopelijk vermaak jij je nog met deze 10 klusjes voor je moestuin in oktober.

 
Deel deze wortel wijsheid:
Pinterest
Facebook
WhatsApp
Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.