...

Geschreven door:

Wintergroenten in de moestuin? Hier moet je op letten.

Wintergroenten moestuin
Leestijd: 4 minuten

Laatste update 26 januari 2024

In de winter is het goed om buiten te zijn én om je wintergroenten in de moestuin te oogsten. Hoe lekker is het om je eigen gekweekte stamppot boerenkool te eten of om jezelf een beetje kracht bij te zetten met een winterspinazie. Ook in deze tijd van het jaar is er genoeg te doen in je moestuin, maar er zijn wel een aantal punten waar je op moet letten.

Inhoudsopgave

Welke groenten kunnen in de wintermoestuin?

Let er goed op dat niet alle groenten tegen koude omstandigheden kunnen. Er zijn ontzettend veel verschillende groenten die je in de winter in je moestuin kunt oogsten. Laten we beginnen met het noemen van de 8 meest gangbare groenten die bestand zijn tegen vorst. Je vindt onderin dit artikel een uitgebreide lijst wintergroenten.

1. Boerenkool

Boerenkool is de onbetwiste koning van de wintergroenten. Deze bladgroente, behorend tot de koolfamilie, wordt vaak beschouwd als een ‘superfood’. Natuurlijk zien wij Hollanders hem ook graag terug in onze stamppot. De vorst verbetert niet alleen de smaak, maar verandert ook de textuur van de bladeren, waardoor ze knapperiger worden. Probeer boerenkool eens rauw in salades, als chips uit de oven of gestoofd met een vleugje olijfolie.

2. Winterpeen

Winterpenen gedijen goed in koude grond en krijgen na blootstelling aan vorst een natuurlijke zoetheid. Ze zijn perfect voor stoofschotels, soepen of als gezonde, knapperige snack. De intense oranje kleur geeft niet alleen aan dat ze rijk zijn aan bètacaroteen, maar voegt ook een vrolijk tintje toe aan je wintermoestuin.

3. Spruitjes

Spruitjes, ook wel mini-kooltjes genoemd, zijn kleine groene knopjes die na een lichte vorst nog zoeter worden. Ze worden vaak negatief genoemd maar met een beetje culinaire creativiteit zijn ze prima te eten. Rooster ze bijvoorbeeld met wat olijfolie en knoflook voor een lekkere smaak. Of wat dacht je van ze te dopen in satésaus. Tipje!

4. Winterpostelein

Winterpostelein is een groene bladgroente die het prima doet in koude omstandigheden. Met zijn frisse, licht pittige smaak is het perfect voor het opfleuren van winterse salades. Pluk de jonge blaadjes voor een maximale smaakbeleving.

5. Rode bieten

Rode bieten voegen niet alleen kleur toe aan je moestuin, maar ook een schat aan voedingsstoffen. Ze gedijen goed in koude grond en kunnen worden gekookt, geroosterd of rauw gegeten. Probeer ze in een bietensoep, gecombineerd met appel en tijm voor een verrassende smaaksensatie.

6. Snijbiet

Snijbiet is een bladgroente met kleurrijke stelen en smaakvolle bladeren. Het kan variëren van felgeel tot dieprood, waardoor het niet alleen lekker is, ze zien er ook gewoon erg leuk uit! Snijbiet is veelzijdig en kan worden gestoofd, toegevoegd aan roerbakgerechten of gebruikt in salades.

7. Winterspinazie

Winterspinazie is bestand tegen koude temperaturen en levert het hele jaar door verse bladeren op. De smaak is vergelijkbaar met die van zomerse spinazie, maar de bladeren zijn iets steviger. Gebruik winterspinazie in salades, stoofschotels of als vulling voor hartige taarten.

8. Prei

Prei, een lid van de ui-familie, verdient zeker een plekje in je wintermoestuin. Het heeft een milde, zoete smaak en kan zowel rauw als gekookt worden genoten. Prei is een veelzijdige groente die goed combineert met andere winterse ingrediënten. Probeer het in soepen, ovenschotels of als bijgerecht, gestoofd in boter.

 

Het juiste moment om je wintergroenten in de moestuin te zaaien

Het ideale moment om wintergroenten te zaaien of te planten, hangt af van de specifieke groente en de gewenste oogstperiode. Over het algemeen worden veel wintergroenten in het late voorjaar tot vroege zomer gezaaid of geplant, zodat ze kunnen groeien en zich kunnen vestigen voordat de winter begint. Hier zijn enkele richtlijnen:

Late zomer tot vroege herfst:

Boerenkool, spruitjes, winterpostelein, pastinaak, en winterprei kunnen vaak in deze periode worden gezaaid of geplant.

Begin herfst:

Rode bieten, witlof, savooiekool, schorseneren en veldsla kunnen in de vroege herfst worden geplant. Zo zie je maar, in de herfst zijn er ook genoeg klusjes te doen en kun je het seizoen nog even verlengen.

Midden tot eind herfst:

Winteruien, winterandijvie, radicchio, raapstelen en winterwortel (kleinere variëteiten) kunnen in deze periode worden gezaaid of geplant.

Laat in de herfst tot vroege winter:

Palmkool (Cavolo Nero), winterbloemkool, koolrabi, winterknolselderij, en winterpost kunnen worden gezaaid of geplant.

 

Zorg er ten eerste voor dat je de aanbevolen zaai- of plantafstanden volgt en de instructies op het zaadpakket of plantetiket raadpleegt. Houd daarnaast rekening met de eerste vorst die al eind november kan opzetten, zodat de planten voldoende tijd hebben om te groeien en zich voor te bereiden op koudere temperaturen. 

Je gewassen beschermen tegen strenge vorst

Wintergroenten kunnen prima tegen strenge vorst maar let wel op de jonge zaailingen. Voor hen kun je gebruik maken van afdekmateriaal zoals tuinvlies of plastic tunnelhoezen. Je kunt ook kiezen om te mulchen. In de winter fungeert mulch als een isolerende deken voor de grond en de wortels van je gewassen. Een dikke laag stro, bladeren of compost helpt de bodemtemperatuur te reguleren en voorkomt dat de vorst te diep doordringt.

Optimale oogsttijden voor je wintergroenten in de moestuin

Door de temperatuurschommelingen tijdens de winter in ons kikkerlandje is er niet echt een optimale tijd te noemen om je gewassen te oogsten. Kijk naar het stadium van volwassenheid van je de plant. In veel gevallen is het raadzaam om te wachten tot de groenten hun volle groeipotentieel hebben bereikt voordat je ze plukt. Veel wintergroenten zoals boerenkool, spruitjes en wortelgewassen worden vaak zoeter na blootstelling aan vorst. Ze passen zich aan aan de kou door natuurlijke suikers te produceren als bescherming tegen de vrieskou. Dit kun je in de gaten houden en je gewassen oogsten naar smaak. Houd je van zoeter, dan oogst je iets later. 

Lijst van 50 wintergroenten voor in de moestuin

Hier is een uitgebreide lijst van 50 wintergroenten die je kunt kweken in je moestuin:

Boerenkool

Winterpeen

Spruitjes

Winterpostelein

Rode bieten

Snijbiet

Winterspinazie

Prei

Pastinaak

Witlof

Savooiekool

Schorseneren

Veldsla

Winterprei

Radicchio

Raapstelen

Aardpeer

Winterandijvie

Winteruien

Palmkool (Cavolo Nero)

Winterbloemkool

Koolrabi

Winterknolselderij

Wintermeloen (Oriëntaalse komkommer)

Winterpeterselie

Winterwortel (kleinere variëteiten)

Winterpost

Winterkers

Winterkervel

Winterrogge (voor groenbemesting)

Winterasperges

Winteraardappelen

Winterkoolraap

Wintermizuna

Wintermunt

Winterkoriander

Winterdille

Winterkervel

Winterdragon

Wintermosterd

Winterpaprika

Winterknoflook

Winterui

Winterbieslook

Winterlavas (maggiplant)

Winterpompoen

Wintercourgette

Winterkomkommer

Winterbamboescheuten

Winterchampignons

Deel deze wortel wijsheid:
Pinterest
Facebook
WhatsApp
Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.