Geschreven door:

7 groenten om te zaaien in september 2024

7 geschikte planten moestuin september
Leestijd: 3 minuten

Laatste update 26 januari 2024

Kun je in september nog zaaien? Jazeker! Er zijn meerdere geschikte planten voor je moestuin in deze maand. Laat dat wintermenu maar komen met al die lekkere gewassen. Het is nu tijd om de wintergroenten in de grond te stoppen. Pak je tuinhandschoenen snel uit de kast, met een beetje geluk kun je in het najaarszonnetje lekker aan de gang.

Inhoudsopgave

Spinazie kan tegen de koudere dagen

Spinazie kan tegen kou en kun je dan ook prima zaaien in september. Je kunt kiezen voor verschillende spinazievariëteiten, zoals gewone spinazie, baby-spinazie of savooikoolspinazie. Zorg ervoor dat de grond goed
wordt bewerkt en bemest voordat je zaait. Spinazie gedijt goed in vochtige grond en vereist regelmatig water geven.

Moestuin september spinazie

Wortelen

Wortelen zijn een leuke aanvulling op je late zomertuin. Ze gedijen in de koelere temperaturen van de herfst en zijn gemakkelijk te kweken. Kies voor wortelvariëteiten die geschikt zijn voor de herfst, zoals ‘Autumn King’ of ‘Nantes’. Zorg ervoor dat de grond goed wordt losgemaakt om lange, rechte wortels te bevorderen.

Moestuin september wortels

Radijs 

Radijsjes zijn snelgroeiende en smaakvolle groenten die ideaal zijn op te planten in een september moestuin. Ze kunnen binnen enkele weken geoogst worden en zijn een lekkere toevoeging aan salades. Plant ze in goed doorlatende grond en dun ze uit om voldoende ruimte te bieden voor groei.

Moestuin september radijs

Boerenkool geschikt om te planten in september

Boerenkool is een wintergroente die nog beter smaakt na een lichte vorst. September is de perfecte tijd om boerenkool te planten, zodat je veel bladgroen hebt voor de komende maanden. Boerenkool gedijt goed in rijke, vochtige grond en kan zelfs enige schaduw verdragen. Ideaal tijdens de slechtere maanden in ons kikkerlandje.

Moestuin september boerenkool

Kruiden kun je zaaien in september

Het is ook hartstikke leuk om kruiden toe te voegen aan je moestuin. Het staat alleen al zo gezellig. Kruiden zoals basilicum, peterselie, en koriander kunnen goed gedijen in september. Ze voegen smaak en aroma toe aan je gerechten en kunnen ook in potten worden gekweekt als je beperkte ruimte hebt.

Moestuin september kruiden

Kool

Koolsoorten zoals broccoli, bloemkool en koolrabi kunnen in september worden geplant voor late herfst- en winteroogsten. Zorg voor voldoende ruimte tussen de planten en bescherm ze tegen mogelijke nachtvorst met behulp van afdekmaterialen.

v

Knoflook kun je planten in je moestuin in september

Knoflook is een herfstgewas bij uitstek en een geschikte plant voor je moestuin in september. Plant knoflookteentjes in deze maand voor volgend jaar. Ze hebben de winter nodig om te groeien en zullen in de vroege zomer klaar zijn om geoogst te worden.

Moestuin september knoflook

Zo zie je maar, je kunt je ook nu nog prima vermaken in je moestuin. Naast het zaaien of planten van deze gewassen is het in september ook tijd om je bodem voor te bereiden voor volgend jaar. Verwijder onkruid, voeg compost toe om de bodem te verbeteren en overweeg een mulchlaag om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken.

 

Deel deze wortel wijsheid:
Pinterest
Facebook
WhatsApp