...

Geschreven door:

Bladluis bestrijden met azijn

Bladluis bestrijden azijn
Leestijd: 3 minuten

Laatste update 1 maart 2024

Je hebt bladluizen ontdekt in je moestuin en wil dit bestrijden met azijn. Maar gaat deze methode ook je planten redden? We vertellen je graag meer over het gebruik ervan en of het effectief is of niet.

inhoudsopgave

Wat zijn bladluizen?

Bladluizen zijn kleine, sapzuigende insecten die zich voeden met plantensappen. Ze vermenigvuldigen zich snel en kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan planten door het overbrengen van ziekten en het veroorzaken van misvormingen in bladeren en scheuten. Hoewel er verschillende chemische bestrijdingsmiddelen beschikbaar zijn om bladluizen te doden, kiezen steeds meer mensen voor natuurlijke en niet-giftige methoden, zoals het gebruik van azijn.

Helpt azijn tegen bladluizen?

Azijn, vooral witte azijn, kan inderdaad helpen tegen bladluizen. Witte azijn staat bekend om zijn zure karakter. Dit zuurgehalte is wat het effectief maakt tegen bladluizen. Wanneer azijn wordt aangebracht op de bladeren en stelen van planten, verstoort het de celstructuur van de bladluizen en droogt het hun lichaam uit. Bovendien kan azijn de geur van planten veranderen, waardoor bladluizen ontmoedigd worden om zich op de planten te vestigen.

Hoe azijn gebruiken tegen bladluizen

Gebruik een verdunde azijnoplossing om schade aan de planten te voorkomen. Een te sterke concentratie azijn kan plantenbladeren beschadigen, vooral bij gevoelige soorten. Een verhouding van één deel azijn tot drie delen water is over het algemeen effectief en veilig.

Een eenvoudige manier om de azijnoplossing op de planten aan te brengen, is door gebruik te maken van een spuitfles. Vul de spuitfles met de verdunde azijnoplossing en besproei de aangetaste delen van de planten grondig. Zorg ervoor dat je zowel de boven- als onderkant van de bladeren bedekt, omdat bladluizen zich vaak aan de onderkant verstoppen. Herhaal deze behandeling indien nodig, vooral na regenbuien of als je nieuwe bladluizen opmerkt.

Spray de verdunde azijn in de vroege ochtend of late namiddag om verbranding van planten door de zon te voorkomen. Azijn kan de bladeren van planten gevoeliger maken voor zonnebrand, en het vermijden van de hete middagzon helpt om mogelijke schade te minimaliseren.

Wat is het nadeel van azijn tegen bladluizen?

Hoewel azijn een effectieve natuurlijke oplossing is, zijn er enkele beperkingen en overwegingen bij het gebruik ervan. Ten eerste kan de geur van azijn onaangenaam zijn, vooral als je het in grote hoeveelheden gebruikt. Gelukkig vervliegt de geur meestal snel, maar het is iets om in gedachten te houden.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat azijn niet selectief is in zijn effecten op insecten. Het kan niet alleen bladluizen doden, maar ook nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen. Gebruik de azijn daarom alleen in de specifieke gebieden waar bladluizen een probleem vormen, in plaats van het op alle planten toe te passen.

Het grootste nadeel is dat azijn geen langdurige bescherming biedt. Het is eerder een tijdelijke oplossing en moet  regelmatig worden herhaald. Helemaal als de omstandigheden gunstig zijn voor de ontwikkeling van bladluizen.

Let goed op je planten na het gebruik van azijn. Sommige plantensoorten kunnen gevoeliger zijn voor azijn dan andere. Als je merkt dat je planten negatief reageren, verminder dan de azijnconcentratie of probeer een andere methode. 

Toch geen azijn gebruiken? Ga dan voor goed beoordeelde kant en klare middelen tegen bladluizen.

HGX spray tegen BLADLUIZEN - Snelle werking en ZEER EFFECTIEF

★★★★★
9,53
Laatst bijgewerkt op: 20 juli 2024 14:25

ECOstyle - insecten - BLADLUIZEN - Bestrijdingsmiddel

★★★★★
14,05
12,95
Laatst bijgewerkt op: 20 juli 2024 14:25

ECOstyle Spruzit-R - Concentraat tegen BLADLUIZEN

★★★★★
18,29
Laatst bijgewerkt op: 20 juli 2024 14:25

Gewassen die gevoelig zijn voor bladluizen

Bladluizen kunnen veel verschillende gewassen aantasten, maar sommige zijn gevoeliger dan andere. Over het algemeen zijn planten uit de familie van de Solanaceae (nachtschadefamilie) en de Rosaceae (rozenfamilie) vatbaar voor bladluizen. Hier zijn enkele voorbeelden van moestuin gewassen die vaak worden getroffen:

Tomaten (Solanaceae): Tomatenplanten zijn gevoelig voor verschillende soorten bladluizen.

Aardappelen (Solanaceae): Net als tomaten behoren aardappelen tot de nachtschadefamilie en zijn ze vatbaar.

Peper (Solanaceae): Peperplanten kunnen ook worden aangetast.

Appels (Rosaceae): Fruitbomen zoals appelbomen zijn vaak gastheer voor bladluizen.

Kersen (Rosaceae): Kersenbomen kunnen worden aangetast, vooral jonge scheuten en knoppen.

Perziken (Rosaceae): Perzikbomen kunnen vatbaar zijn.

Sla (Asteraceae): Bladluizen kunnen sla aantasten, vooral op jonge bladeren en in dichte gewasstanden.

Bonen (Fabaceae): Verschillende soorten bonen, zoals tuinbonen en sperziebonen, kunnen gevoelig zijn voor deze vervelende beestjes.

Komkommers (Cucurbitaceae): Planten uit de komkommerfamilie zijn ook vatbaar voor bladluizen, vooral de jonge scheuten en bladeren.

Aubergines (Solanaceae): Net als tomaten en paprika’s behoren aubergines tot de nachtschadefamilie en kunnen ze gevoelig zijn deze kriebelende *insecten.

Rozemarijn (Lamiaceae): Kruiden zoals rozemarijn kunnen ook worden aangetast door bladluizen.

 

Bekijk ook naast het bestrijden van bladluizen met azijn hoe je rupsen kunt bestrijden in je moestuin en wat je kunt doen tegen slakken. Daarnaast kun je voor het tegenhouden van de meeste insecten en vogels ook insectengaas in je moestuin gebruiken voor de bescherming van je eigen gekweekte gewassen.

Deel deze wortel wijsheid:
Pinterest
Facebook
WhatsApp
Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.