Geschreven door:

Wat te doen tegen slakken

Wat te doen tegen slakken
Leestijd: 5 minuten

Laatste update 1 maart 2024

Slakken in je moestuin zijn echt vervelend en je vraagt je af wat je er tegen kunt doen. Ze kunnen grote schade aanrichten aan je groenten en bloemen en als je niet ingrijpt kunnen ze zelfs je volledige oogst kapot maken. Dat is natuurlijk niet wat je wil. Gelukkig zijn er verschillende methoden op slakken op een effectieve en milieuvriendelijke manier uit je moestuin te verwijderen. Ik help je graag met het maken van de juiste keuze.

Inhoudsopgave

Waarom zijn slakken een probleem?

Voordat we ingaan op wat je kun doen tegen slakken, is het belangrijk om te begrijpen waarom ze zo’n probleem kunnen zijn in je moestuin. Slakken zijn herbivoren, wat betekent dat ze zich voeden met planten. Ze hebben een voorkeur voor jonge, sappige bladeren en kunnen in korte tijd aanzienlijke schade aanrichten. Ze stillen hun honger met jouw groenten zoals sla, kool, tomaten, en bloemen zoals zonnebloemen en hosta’s.

Bovendien planten ze zichzelf snel voort. Ze leggen eieren in vochtige, beschutte gebieden, en één slak kan honderden eieren per jaar produceren. Dit betekent dat een klein slakkenprobleem snel kan uitgroeien tot een plaag als er niet op tijd wordt ingegrepen.

Preventieve maatregelen om slakken te bestrijden

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt ook voor het omgaan met deze beestjes in je moestuin. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen tegen slakken op preventieve basis:

  • Houd je tuin schoon: Verwijder regelmatig dood blad, hout en ander organisch afval. Dit zijn schuilplaatsen voor ze.
  • Gebruik droge mulch: Slakken gedijen in vochtige omgevingen, dus het gebruik van droge mulch in plaats van vochtige mulch kan helpen om ze weg te houden.
  • Creëer een barrière: Plaats barrières rond je tuinbedden, zoals koperen tape of schelpen. Ze kunnen deze scherpe oppervlakken niet goed passeren.
  • Plant resistente planten: Sommige planten zijn minder aantrekkelijk voor hun hongerige maagjes. Je kunt deze planten te kweken om je tuin minder aantrekkelijk te maken.
  • Houd de grond droog: Slakken hebben vochtige omstandigheden nodig om te gedijen. Door de grond rond je planten droog te houden, maak je het moeilijker voor ze om te overleven.
Slakken bestrijden

Milieuvriendelijke methoden om slakken te verwijderen

Als er ondanks je preventieve maatregelen toch deze bezoekers in je moestuin verschijnen, zijn er tal van milieuvriendelijke methoden die je kunt gebruiken om ze te verwijderen zonder schadelijke chemicaliën te hoeven gebruiken. Er zijn effectieve methoden wat je kunt doen tegen slakken. Wij geven je tips:

Slakkenkorrels

Slakkenkorrels werken doordat ze een gif bevatten dat aantrekkelijk is voor slakken. Zodra de slakken de korrels eten, worden ze vergiftigd en sterven ze. Het gif tast het zenuwstelsel van de slakken aan, wat leidt tot hun dood. Dit maakt slakkenkorrels een effectieve manier om slakkenplagen in de tuin te bestrijden, maar het is belangrijk om ze met zorg te gebruiken om andere dieren niet te schaden.

ECOstyle Escar-Go Bestrijdingsmiddel tegen Slakken

★★★★★
39,60
Laatst bijgewerkt op: 14 mei 2024 13:34

Aaltjes tegen slakken 

Aaltjes, ook bekend als nematoden, zijn microscopisch kleine wormen die van nature voorkomen in de bodem. Het is een krachtig, biologisch middel bij het bestrijden van slakken in je moestuin. Er zijn specifieke aaltjesoorten, zoals Phasmarhabditis hermaphrodita, die parasiteren op slakken en deze effectief doden.

Hoe werken aaltjes tegen slakken?

Aaltjes zijn parasitaire nematoden die de slakken aanvallen. Wanneer de aaltjes in contact komen met een slak, dringen ze het lichaam van de slak binnen via de natuurlijke openingen, zoals de ademhalingsopeningen. Eenmaal binnen beginnen de aaltjes enzymen af te scheiden die de slak van binnenuit afbreken. Dit leidt tot de dood van de slak binnen enkele dagen. De aaltjes voeden zich met de resten van de dode slak en vermenigvuldigen zich, wat de populatie aaltjes in de bodem vergroot en helpt bij verdere slakkenbestrijding.

Zorg er wel voor dat je de juiste soort aaltjes kiest die specifiek zijn ontwikkeld voor de bestrijding van slakken.

Biogroei No-slug 40m² - Slakken bestrijden - Aaltjes tegen slakken - 100% biologisch - Ongediertewering

★★★★★
35,95
Laatst bijgewerkt op: 14 mei 2024 13:34

Handmatig verwijderen

Dit is een arbeidsintensieve, maar effectieve methode. Ga ’s avonds de tuin in met een zaklamp en een emmer met zeepsop. Zoek naar slakken en pluk ze voorzichtig van de planten. Gooi ze in de emmer, waar ze zullen verdrinken in het zeepsop. Je kunt ook een prei blad neerleggen. Ze gaan hierop zitten waardoor je ze makkelijk weg kunt halen.

Slakkenlokdozen als slakkenbestrijding

Plaats enkele slakkenlokdozen in je tuin. Je kunt hiervoor een omgekeerde bloempot gebruiken, met wat vochtige kranten erin. Ze zullen hierin schuilen, en je kunt ze gemakkelijk verzamelen en verwijderen.

Slakken bestrijden met azijn

Bestrijding met azijn is een van de vele huis-tuin-en-keuken methoden. Hoewel azijn inderdaad enig effect kan hebben bij het verwijderen van slakken is het niet de allerbeste oplossing voor je moestuin. Azijn kan schadelijk zijn voor je planten omdat het de PH-waarde kan aantasten. Ook heeft het slechts een tijdelijk effect. 

Koffiedik tegen slakken in de tuin

Slakken hebben een hekel aan koffiedik door onder andere de ruwe structuur. Ze vinden het onprettig om hier over heen te kruipen. Daarnaast is koffiedik enigszins zuur van aard wat voorkomt dat ze in de buurt van je gewassen komen. Ze houden namelijk van een PH-neutrale omgeving. Strooi koffiedik rond je planten, dit zal ze mede vanwege de sterke geur ontmoedigen om dichterbij te komen.

Antislakken tape van koper

Koper tape werkt tegen slakken omdat het een reactie veroorzaakt met het slijm dat ze afscheiden. Dit slijm bevat een stof die reageert met het koper, waardoor slakken een onaangenaam gevoel ervaren. Hierdoor vermijden ze het koper tape en blijven ze weg van je planten.

BOTC Kopertape - Slakkenval - 20 meter - Geleidend

★★★★★
17,98
Laatst bijgewerkt op: 14 mei 2024 13:34

Bierval

Slakken zijn dol op bier. Graaf een kleine container in de grond en vul deze met bier. Ze worden aangetrokken door de geur en zullen in de container vallen en verdrinken.

Bier Slakkenval

★★★★★
15,33
Laatst bijgewerkt op: 14 mei 2024 13:34

Diatomeeënaarde

Een woord dat je niet zo vaak hoort maar wel een effectief middel als oplossing voor slakken in je moestuintuin. Dit is een natuurlijk poeder gemaakt van gemalen fossielen. Strooi diatomeeënaarde rond je planten. Het heeft scherpe randen die ze verwonden en uitdrogen.

Diatomeeënaarde – 100% Zuiver – Ultra fijn Poeder (25 liter zak – 10 kg) - Organifer

★★★★★
29,99
Laatst bijgewerkt op: 14 mei 2024 13:34

Maizena tegen slakken, feit of fabel?

Als laatste noemen we maïzena. We zien veel vragen hierover en in principe werkt het. Wanneer je wat maïzena strooit zullen ze het opeten en zet hun maag uit. De slakken zullen dan ontploffen. Yuk.

Wil je naast wat je kunt doen tegen slakken meer weten over het bestrijden van plagen in je moestuin? Lees dan ook hoe je rupsen moet bestrijden en hoe je bladluis kunt bestrijden met azijn.

Deel deze wortel wijsheid:
Pinterest
Facebook
WhatsApp